%27Nieuwe+melkveestal+is+een+verademing%27
Reportage
© Ruud Ploeg

'Nieuwe melkveestal is een verademing'

De nieuwe stal is een verademing voor de koeien. Ook zelf voelen Marcel en Nicole Grondman zich thuis op de nieuwe stek in Witharen, waar ze door bedrijfsverplaatsing terechtkwamen. 'We zijn hartelijk ontvangen.'

Een bordje aan de weg verraadt dat je op de boerderij in Witharen (Ov) koffie en thee kunt krijgen, en ook Ben & Jerry-ijs. Bezoekers nuttigen hun consumpties in de ontvangstruimte die uitkijkt over de koeienstal. 'Cono-veehouders leveren een aantal grondstoffen voor het ijs. Dat is voor ons een middel om burgers te betrekken bij ons bedrijf', vertelt Nicole Grondman.

Ruim een jaar nu wonen Marcel en Nicole Grondman en hun drie zonen (van 6, 10 en 11) op het nieuwe melkveebedrijf. Daarvoor boerden ze in Lemele, 15 kilometer verderop in gemeente Ommen. 'Ons bedrijf daar lag pal aan de voet van de Lemelerberg, een Natura 2000-gebied. Dat beperkte ons enorm bij de bedrijfsontwikkeling.'

De voorbereidingen om van Lemele, waar de Grondmannen 125 koeien molken, te verhuizen naar Witharen namen zo'n zeven jaar in beslag. Daarvoor hebben de ondernemers zich ook georiënteerd op emigratie naar onder meer Zweden of een Oost-Europees land. Zo ver kwam het niet. 'Een adviseur tipte ons over een 70 hectare grote kavel grond in Witharen waar de eigenaar, een varkenshouder, kansen zag voor een melkveebedrijf.'

Buurtschap

Van het één kwam het ander. Grondman maakte een plan voor een nieuw melkveebedrijf midden op de kavel. Het plan veranderde toen een aangrenzende voormalig melkveehouder liet weten dat hij zijn boerderij met 10 hectare grond ook wilde verkopen. 'Aankoop van een bestaande locatie maakte het voor ons makkelijker om een plan te maken. Bestemmingsplan, bouwblok, ammoniakrechten, het was er allemaal al. Bovendien zouden we niet midden op de vlakte komen te wonen, maar in een buurtschap met meerdere woningen. Wel zo prettig.'

Vorig jaar juni was de stal klaar en verhuisden ze. Vanaf het begin voelt het gezin zich thuis op de nieuwe stek. 'We zijn hartelijk ontvangen door de buurt', zegt Nicole. 'Als je jezelf openstelt voor anderen, kom je er makkelijk tussen. En de mentaliteit van de mensen hier is zoals we in Lemele gewend waren.'

Apart te koop

Formeel is de bedrijfsverplaatsing nog niet compleet. De gebouwen op de oude locatie in Lemele heeft Grondman nog te koop staan. 'Eerst hebben we geprobeerd het bedrijf in zijn geheel te verkopen. Toen dat niet lukte, kwamen grond en gebouwen apart in de verkoop. De grond is aan vijf nieuwe eigenaren verkocht. Nu de gebouwen nog.'

Een ander open eind is ontstaan door de melkveefosfaatrechten. Referentiedatum 2 juli 2015 valt net na de verhuizing van de 125-koppige melkveestapel van Lemele naar Witharen. Sinds die tijd heeft Grondman flink wat vee gekocht, waardoor de nieuwe stal nu geheel gevuld is.

'Vooralsnog is het een kwestie van wachten op de definitieve regels rond de melkveefosfaatrechten en de beschikking omtrent het aantal rechten dat we toegekend krijgen. Daarna kunnen we mogelijk een beroep doen op de knelgevallenregeling. In onze ogen kan de overheid ons hier niet zonder meer mee laten zitten. We hebben altijd ingespeeld op signalen om voldoende grond onder het bedrijf te hebben.'

Zand in de boxen

Een van de keuzes met de nodige gevolgen voor de bouw van de nieuwe stal was die voor het gebruik van zand in de ligboxen. In Lemele werkten Marcel en Nicole met diepstrooiselboxen. Ze waren ervan overtuigd dat ze met zand in de boxen de koeien nog beter van dienst zouden zijn. 'Kiezen voor zand heeft bouwtechnische gevolgen. Je zit vast aan een dichte vloer, en het zand moet weer op te vangen zijn.'

Na een jaar ervaring weten de ondernemers dat zand in de boxen een goede keuze is. De koeien hebben minder klauwproblemen. Mortellaro is zo goed als verdwenen. Voetenbaden gebruikt Grondman niet meer. En de koeien liggen langer en vaker.

Maar er waren ook kinderziektes. Het spoelsysteem dat afgestorte mest moet afvoeren richting bezinkbassin, bleek niet opgewassen tegen vier mestschuiven die tegelijk mest in de afstort schuiven. Marcel loste dit op door de mestschuiven twee aan twee te laten werken.

Verder groeien zijn de ondernemers voorlopig niet van plan. 'Eerst gaan we de puntjes op de i zetten. De melkproductie kan beter. Ook moet ik wennen aan de grond. Die is beter dan op onze oude locatie, maar gevoeliger voor vocht. De komende jaren wil ik de ruwvoerproductie van het grasland goed op de rit krijgen. Ook dat heeft tijd nodig, omdat hier jarenlang akkerbouw is uitgeoefend.'

Weer

 • Donderdag
  8° / 6°
  70 %
 • Vrijdag
  7° / 4°
  50 %
 • Zaterdag
  5° / 1°
  70 %
Meer weer