Limburgs+boerenerf+als+opvangbassin+Maas
Nieuws
© Maartje van Berkel

Limburgs boerenerf als opvangbassin Maas

Twan en Miriam Linssen in Beegden kijken sinds kort vanuit hun woning uit op de eerste nieuwbouw, die eind 2015 helemaal klaar moet zijn. Eindelijk.

De woning waar het gezin Linssen inzit, plus de bijbehorende stal verdwijnen als de nieuwbouw klaar is. Linssen nam het bedrijf met 65 koeien in 2000 over van zijn ouders. In de nieuwe stal is plaats voor 100 koeien.

Het gebied dat na de sloop van de oude woning en stal vrijkomt, dient bij overstromingen als opvangbassin voor het overtollige water van de Maas, die zo’n 250 meter verderop door het landschap meandert.

Moderne stal

Op het hoger gelegen stuk grond pal achter de huidige woning – hoogteverschil 3,5 meter – wordt gewerkt aan de bouw van een nieuw huis en een moderne stal. Die wordt zo’n dertig bij zeventig meter.

In deze stal komt een systeem om het gras te drogen. Een systeem dat zich in Oostenrijk al vele malen heeft bewezen. De opzet is er op gericht om geen voordroog en maïs meer te voeren, maar puur gras en hooi.

Overijssel

Het idee van de bedrijfsverplaatsing deden Twan en Miriam in 2003 op in Overijssel, waar onder dezelfde voorwaarden al een dergelijke verplaatsing was gerealiseerd.

'Omdat er plannen waren om ook hier dijken te bouwen, ging bij ons een lampje branden, waarom daar wel en hier geen bedrijfsverplaatsing?’

· Lees het hele interview deze zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Zuid

Weer

 • Dinsdag
  10° / 4°
  70 %
 • Woensdag
  9° / 8°
  70 %
 • Donderdag
  8° / 8°
  50 %
Meer weer