Bond luncht duurzaam in schoolkantine

Landbouwgedeputeerde Jaap Bond kreeg donderdag in AOC Clusius College in Grootebroek een gezonde en duurzame lunch geserveerd. De producten uit de streek werden bereid door de leerlingen van de school. 'Bijzonder smakelijk en goed voor mens en milieu', reageert Bond.

Bond+luncht+duurzaam+in+schoolkantine
© John Oud

Het initiatief is een onderdeel van het project 'Duurzaam Door' dat de provincie Noord-Holland heeft opgezet samen met GreenPort NHN en Atlantis Handelshuis. Een soortgelijke samenwerking is al eerder met succes gestart in Hoorn, met het Westfriesgasthuis.

Bond is blij dat dit nu navolging heeft gekregen op een school. 'Daarmee zitten we gelijk aan de voorkant, namelijk bij de jeugd', zei de bestuurder. Hij hoopt dat het initiatief navolging vindt bij andere scholen. 'Ook voor verzorgingstehuizen zijn deze korte ketens een uitkomst. De ervaring die nu is opgedaan in de logistiek en verwerking is daar ook bruikbaar.'

Door de invoering van regionale producten in de keukens van instellingen en organisaties wordt minder voedsel verspild. Daarnaast neemt de transportafstand met meer dan 75 procent af en de CO2-emissie met bijna 90 procent.

'Dat zijn geweldige cijfers. Wat dat betreft vind ik het nog steeds jammer dat de gemeente Amsterdam zich heeft teruggetrokken. In de grote steden is het effect zo mogelijk nog groter. Niet alleen voor het milieu, maar ook voor de kinderen die gezond eten krijgen voorgeschoteld. Ik hoop dan ook dat ze na het goede voorbeeld in Grootebroek alsnog meedoen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  19° / 15°
  60 %
 • Donderdag
  20° / 13°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer