Vee+nodig+voor+duurzame+voedselvoorziening
Nieuws
© Koen van Wijk

Vee nodig voor duurzame voedselvoorziening

Een goede inzet van vee kan bijdragen aan een duurzame voedselvoorziening. Dat stelt Hannah van Zanten in haar proefschrift van Wageningen University, wat ze vrijdag presenteert.

Vaak wordt gesteld dat de veehouderijsector een grote impact op het milieu heeft. Maar ook dat het beter zou zijn als we allemaal vegetarisch of zelfs veganistisch zouden worden.

Dat is in haar ogen niet terecht. Het wereld voedselprobleem kent volgens Van Zanten twee aspecten.

'We hebben genoeg voedsel nodig om de groeiende wereldpopulatie te kunnen voeden en we staan voor de uitdaging om dit voedsel zo duurzaam mogelijk te produceren en de impact op het milieu te beperken.'

Reststromen

'Als we onze varkens, koeien en kippen producten voeren die wij zelf niet kunnen of willen eten, zoals voedselresten of gras van land dat ongeschikt is voor akkerbouw, dan worden deze reststromen omgezet in hoogwaardige eiwitrijke producten', stelt ze.

Er vindt daarbij geen concurrentie plaats om land tussen veevoer en voedsel. Zo leveren dieren een aanzienlijke bijdrage aan het oplossen van het wereldvoedselprobleem en de milieuproblematiek, in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  22° / 7°
  20 %
 • Vrijdag
  23° / 9°
  20 %
 • Zaterdag
  18° / 9°
  30 %
Meer weer