LTO wil ministerie van Voedsel, Natuur en Platteland

LTO Nederland wil dat na de verkiezingen een nieuw ministerie van Voedsel, Natuur en Platteland wordt gevormd. 'De maatschappelijke functies van boeren en tuinders rechtvaardigen een nieuw departement. Niet alleen voor veilig, betrouwbaar en betaalbaar voedsel, maar ook omwille van klimaat, platteland en landschap, die de longen zijn van Nederland', zei voorzitter Albert Jan Maat van LTO Nederland vrijdag op het akkerbouwbedrijf de Aardappelboer van Arwin Bosin in Zwanenburg.

LTO+wil+ministerie+van+Voedsel%2C+Natuur+en+Platteland
© Mike Schellart

LTO presenteerde daar het manifest 'De Nederlandse land- en tuinbouw dichtbij', dat is gemaakt met het oog op de komende verkiezingen voor de Tweede Kamer op 15 maart 2017.

Boeren en tuinders dragen met de agrosector bij aan het perspectief van Nederland door hun internationaal geroemde prestaties, stelt Maat. 'Zij zijn ook koploper in de bestrijding van klimaatverandering en produceren nu al 45 procent van de duurzame energie in ons land.'

Het Nederlandse platteland herbergt volgens hem de meest innovatieve agrarische sector ter wereld en is met afstand de grootste exportsector van ons land. Maat: 'Zo kan het Nederlandse platteland in de komende jaren de springplank zijn van de Nederlandse economie en een sterke samenleving.' Publiek-private samenwerking is in die visie van LTO hiervoor het beste fundament.

Thema's

Het LTO-verkiezingsmanifest met als ondertitel 'Boeren in de voortuin van Nederland' telt vijf thema's. Binnen elk thema zijn drie kernpunten benoemd, die wat LTO Nederland betreft de komende jaren centraal staan.

Zo pleit LTO onder meer voor een herziening van het takenpakket van de NVWA, veel meer inspanning voor gelijke concurrentieverhoudingen in de EU en aanpassing van de mededingingsregels in ons land en Europa. 'Het nieuwe kabinet moet er voor staan, dat economie, ecologie en een goed sociale standaard de dragers worden voor een nieuw mededingingsbeleid in plaats van een moordend prijspakkersparadijs', benadrukt Maat.

Innovatie, kennis en onderwijs vormen de basis van de succesrijke agrosector. Het motto is daarom doorgaan met het Topsectorenbeleid. Het 'Groene onderwijs' moet een pijler blijven van het ministerie van Economische Zaken en moet worden ondergebracht bij het nieuwe ministerie van Voedsel, Natuur en Platteland.

LTO pleit verder voor meer experimenteerruimte voor gewasbeschermingsmiddelen om tot nog betere en duurzame bedrijfsvoering te komen; terughoudendheid is nodig om bestaande middelen en methodes uit de markt te halen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  19° / 13°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer