Boer wil best op duurzame toer

Drie van de vier agrarische ondernemers vinden duurzamer produceren een voorwaarde voor het voortbestaan van hun bedrijf. Dat is een van de uitkomsten van een enquête, die de afgelopen weken is gehouden onder leden van de regionale LTO's.

Boer+wil+best+op+duurzame+toer
© Mike Schellart

Aanleiding is het verkiezingsmanifest 'De Nederlandse land en tuinbouw Dichtbij', dat LTO Nederland vrijdag met het oog op Tweede Kamerverkiezingen heeft gepresenteerd op het akkerbouwbedrijf de Aardappelboer van Arwin Bosin in Zwanenburg.

Duurzamer produceren leidt tot extra inspanningen en investeringen en volgens de meeste ondernemers (59 procent) is het aan boeren en tuinders zelf om er voor te zorgen dat die extra kosten ook worden vergoed.

Investeren in duurzame energie, zoals zonnepanelen, mestvergisting, windmolens is niet vanzelfsprekend. Op de stelling om de komende vier jaar minstens 20 procent van het bedrijfsresultaat daar in te investeren, geeft 21 procent aan dat te gaan doen.

Economisch belang

Van de inzenders van de enquête vindt 92 procent, dat het kabinet niet handelt naar het economisch belang van de agrosector. Negen van de tien deelnemers aan de enquête zijn voorts van mening dat kabinet en Tweede Kamer zich onvoldoende inzetten om de verschillen in regelgeving voor agrariërs hier en elders in Europa te verkleinen of weg te nemen.

Een grote meerderheid van boeren en tuinders (71 procent) is van mening, dat het beleid voor land- en tuinbouw niet bij het ministerie van Economische Zaken hoort, maar bij een (nieuw) ministerie van Voedsel en Platteland. En 82 procent van de deelnemers vindt het onterecht, dat boeren en tuinders een belangrijk deel van de keuringskosten van de NVWA meebetalen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  21° / 11°
  20 %
 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
Meer weer