Ongelijk speelveld pacht dreigt

Provincie Noord-Holland stelt verduurzamingsvoorwaarden aan de verpachting van provinciale landbouwgronden. Ondernemers met een duurzaamheidscertificaat krijgen voorrang bij de verdeling van percelen. Dit zeer tegen de zin van LTO Noord Noord-Holland.

Ongelijk+speelveld+pacht+dreigt
© Twan Wiermans

Provinciale Staten van Noord-Holland zijn maandag akkoord gegaan met de nota Grondbeleid, waarin het Pachtbesluit is opgenomen. Een meerderheid wil dat de provincie de duurzame ambities in het coalitieakkoord toepast in het eigen grondbeleid.

In totaal stelt de provincie ruim 1.500 hectare beschikbaar voor pacht. Normaal gebeurt dit met eenjarige contracten. LTO Noord heeft aangedrongen op meerjarige pacht.

Vier jaar

‘Insteek is nu om zoveel mogelijk percelen voor vier jaar te verpachten’, stelt Arwin Bos, portefeuillehouder grond bij LTO Noord. ‘Feitelijk zet de provincie daarmee al een flinke stap richting duurzaamheid. Aanvullende voorwaarden zijn dan niet nodig.’

Volgens de nieuwe selectiecriteria wordt voorrang verleend aan melkveehouders in het bezit van een duurzaamheidscertificaat van CONO en akkerbouwers van Veldleeuwerik.

Arbitrair

‘Heel arbitrair’, vindt Bos, ‘want het duurzaamheidscertificaat van FrieslandCampina volstaat bijvoorbeeld niet. Nog niet althans. Maandag is besloten eventueel ook andere duurzame initiatieven toe te voegen. Zo dreigt een ‘ongelijk speelveld’. Ondernemers zonder certificaat zijn niet per definitie minder duurzaam bezig.’

Voor de toegewezen percelen gelden straks ook aanvullende eisen, zoals een scheurverbod op grasland of de verplichte aanleg van akkerranden. Bos: ‘Soms gaat dat zelfs verder dan bestaand beleid.’

Veiling

Wel is LTO Noord opgelucht dat de provincie vooralsnog afziet van het uitgeven van pacht via een digitale veiling, zoals het Rijksvastgoedbedrijf hanteert. ‘Veilen staat haaks op duurzaamheid. Bij opgedreven pachtprijzen is te voorspellen dat ondernemers minder van zins zijn om ook nog in de kwaliteit van de grond te investeren.’

Verder is Bos bezorgd dat de aanvullende criteria vertragend werken bij de toekenning van percelen. ‘Het levert onherroepelijk meer papierwerk op.’

November

De nieuwe pacht gaat op 1 november in. LTO Noord dringt erop aan uiterlijk in september de toewijzing bekend te maken.

Onlangs stelde ook Zuid-Holland het beleid vast. Groot verschil is dat daar alleen aanvullende voorwaarden worden gesteld aan percelen die in het Nationaal Natuurnetwerk liggen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  25° / 13°
  10 %
 • Donderdag
  27° / 16°
  60 %
 • Vrijdag
  23° / 14°
  50 %
Meer weer