'Minder rundvee kan zorgen voor kanteling van zuivelmarkt'

LTO Melkveehouderij dringt aan op actie om de fosfaatproductie in de melkveehouderij terug te dringen. Een vergoedingsregeling moet bijdragen aan verkleining van de rundveestapel, vindt vakgroepvoorzitter Kees Romijn.

%27Minder+rundvee+kan+zorgen+voor+kanteling+van+zuivelmarkt%27
© Persbureau Noordoost


Waarom minder dieren?

'We zijn met onze fosfaatproductie door het vastgestelde plafond heen geschoten. Tegelijkertijd moeten we in Brussel een nieuwe derogatie gaan aanvragen. De signalen uit Europa dat men ons dat niet gunt, worden steeds sterker.

'Daar speelt de lage melkprijs in mee, en het feit dat wij worden gezien als land waar de productie sterk is uitgebreid. Ik heb de indruk dat de situatie aan het verharden is. En daar moeten we wat aan doen.'

En dat is dan verkleining van de rundveestapel?

'We moeten het lef hebben een stapje terug te doen. Zo geven we een goed signaal richting de rest van Europa en versterken we onze positie. Vervolgens kan de Nederlandse melkveehouderij vanuit een meer solide basis weer verder.'

Hoe zou de regeling eruit moeten zien?

'Je kunt denken aan een vergoeding voor verkleining van de veestapel ten opzichte van een referentieperiode. Dat zou het eerste of tweede kwartaal van 2016 kunnen zijn. Ik vind dat de regeling ook moet gelden voor jongvee, waarbij je de verschillende diersoorten omrekent naar gve's.

'Een dergelijke opzet zorgt ervoor dat iedereen mee kan doen. Geïnteresseerde melkveehouders kunnen kijken wat het beste past op hun bedrijf. Een bonus voor bedrijven die vroegtijdig willen stoppen, kan daar ook een onderdeel van zijn.'

Waar komt het geld vandaan?

'Er komt 23 miljoen euro vanuit Brussel naar Nederland. Dat kunnen we ervoor inzetten. Het ministerie van EZ mag dat bedrag verdubbelen. Dat lijkt mij een hele goede investering. Als Nederland geen derogatie krijgt, kost dat 160 miljoen euro.

'En dan moeten we er 23 miljoen aan private middelen bij zien te krijgen. Onze keten is sterk genoeg om dat op te brengen. Ik denk bijvoorbeeld aan de zuivelondernemingen en aan de Rabobank.'

U claimt het hele bedrag van 23 miljoen euro aan Europese steun?

'Ik claim niets, maar als melkveehouderij moeten wij nu inzetten. 2016 is voor melkveehouderij het allerslechtste jaar sinds tijden. Dat vraagt om maatregelen op heel korte termijn.

'Bedenk dat dit een positief effect kan hebben op de stemming op de zuivelmarkt. Het zou voor een kanteling kunnen zorgen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  85 %
Meer weer