Mestinvesteringsfonds+krijgt+3+miljoen+extra
Nieuws
© Merensteyn

Mestinvesteringsfonds krijgt 3 miljoen extra

Het Mestinvesteringsfonds krijgt een nieuwe kapitaalinjectie van de deelnemende voerbedrijven van 3 miljoen euro. Met deze kapitaalinjectie is nu 7,5 miljoen euro beschikbaar.

Op dit moment is al 3,2 miljoen euro van de oorspronkelijke financiering gebruikt. Daarmee is bijgedragen aan tien projecten, met in totaal 2,8 miljoen kilo fosfaat verwerkingscapaciteit. Er zijn weer nieuwe kansrijke projecten ingediend, waardoor uitbreiding van het fonds noodzakelijk was.

Het fonds is een initiatief van 25 mengvoerbedrijven, die goed zijn voor bijna 90 procent van de voeromzet in Nederland. In eerste instantie is 4,5 miljoen euro beschikbaar gesteld.

Innovatiever

'Opvallend is dat de projecten steeds innovatiever beginnen te worden', zo zegt de voorzitter van het Mestinvesteringsfonds Ruud Tijssens.

'Toepassingen direct bij de consumenten, plaatsing op eigen bedrijven in het buitenland door melkveehouders, of het gebruik voor de eigen energievoorziening komt allemaal voorbij. Uiteindelijk is het essentieel dat de producten maximale waarde krijgen. Daarmee worden ook de kosten voor de veehouders verder verlaagd.'

Lening

Het Mestinvesteringsfonds ondersteunt concrete investeringsplannen met als doel de mestverwerking in Nederland te versnellen. Initiatiefnemers ontvangen van het fonds een achtergestelde lening van maximaal 30 procent van de projectinvestering. Hierdoor kunnen initiatiefnemers eenvoudiger vreemd vermogen aantrekken.

Omdat snelheid van opschaling belangrijk is wordt vooral ingezet op plannen die gebaseerd zijn op bestaande technologie, die aanvoer goed geregeld hebben en waarbij met een solide business plan de verkoop van de hoogwaardige mineralen wordt onderbouwd.

Verwerkingscapaciteit

De tien projecten zijn op dit moment operationeel of komen op korte termijn gereed. De totale extra verwerkingscapaciteit bedraagt 900.000 ton mest, en 2,8 miljoen kilo fosfaat. Dit is ongeveer 30 procent van de noodzakelijke extra verwerkingscapaciteit.

Op dit moment zijn weer verschillende projecten in behandeling bij het Mestinvesteringsfonds. Drie projecten daarvan bevinden zich in de eindfase van beoordeling. Bij realisatie zal er dan extra verwerkingsruimte voor 2,6 miljoen kilo fosfaat worden toegevoegd.

Weer

 • Maandag
  20° / 11°
  10 %
 • Dinsdag
  22° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  21° / 9°
  10 %
Meer weer