Agrifirm sluit Green Deal Nederlandse soja

Agrifirm heeft met het ministerie van Economische Zaken en de de provincies Groningen, Friesland en Drenthe de Green Deal Soja uit Nederland getekend. Op termijn moet dit leiden tot een soja-areaal van minimaal 10.000 hectare.

Agrifirm+sluit+Green+Deal+Nederlandse+soja
© Agrifirm

De Green Deal volgt op een motie uit de Tweede Kamer waarin werd opgeroepen om actief in te zetten op kennisontwikkeling voor de veredeling en teeltoptimalisatie van eiwitgewassen.

'Het telen van soja in Nederland biedt goede kansen voor onze akkerbouwers én veehouders', zegt Ton Loman voorzitter hoofddirectie Agrifirm Group. 'Er is bij consumenten een toenemende vraag naar producten van deze lokale teelt. Marktpartijen, zoals grootwinkelbedrijven, willen graag producten met gesloten kringlopen op relatief kleine schaal. Daarnaast zien we ook mogelijkheden om alternatieve gewassen in de veehouderij te gebruiken.'

Consumptie

'Door het hoge eiwitgehalte is soja een belangrijke grondstof bij de productie van veevoer', aldus Loman. 'Op dit moment zijn we sterk afhankelijk van de import van soja uit Noord en Zuid Amerika. Met dit initiatief komen er meer sojaproducten van eigen bodem beschikbaar. Deze zullen vooralsnog worden ingezet voor de humane consumptie, zoals sojadrinks.'

Staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken ziet door de Nederlandse sojateelt een nieuwe markt ontstaan. 'Deze Green Deal laat zien hoe innovatief onze agrosector is. Op dit moment importeren we soja van over de gehele wereld. We verwerken het in verschillende voedingsmiddelen én voor veevoer. Met een soja productie op eigen bodem wordt kennis opgedaan en een nieuwe markt aangeboord. Het is een nieuw verdienmodel voor ons land. Deze win-win situatie geeft een nieuw toekomstperspectief voor alternatieve eiwitproductie.'

Vroegrijp

Praktijkervaringen tonen aan dat de sojateelt in Nederland haalbaar is. Door Wageningen University & Research worden in samenwerking met Agrifirm eiwitrijke en vroegrijpe sojarassen onderzocht die geschikt zijn voor de Nederlandse bodem. Voor een professionele teelt moet de productiviteit nog verder worden verhoogd en moeten betere vroegrijpe rassen worden geïntroduceerd. In deze Green Deal is overeengekomen dat betrokken partijen zich gaan inzetten voor een verdere kennisontwikkeling en professionalisering van de sojateelt; gericht op het verbeteren van het teeltrendement en ook op het ontwikkelen van marktketens.

Friesland, Groningen en Drenthe hebben de Green Deal mede ondertekend. Met andere provincies wordt nog gesproken. Volgens de deelnemende provincies draagt de sojateelt bij aan de innovatiekracht van de landbouwsector in Noord Nederland. Deze is gericht op duurzaamheid en draagt bij aan economische groei en een betere leefomgeving. Het lokaal telen en vermarkten in de keten van duurzaam geteelde soja past wat de provincies betreft precies in dit beeld.

Knellende wetgeving

Betrokken ministeries gaan zich inzetten om de productie van soja maximaal te bevorderen door knellende wet- en regelgeving aan te passen. Zo onderzoekt het ministerie van EZ ondersteuning via instrumenten als het GLB. De drie Noordelijke Provincies hebben subsidie beschikbaar gesteld om praktijkervaring uit te wisselen tussen telers en adviseurs, om daarmee de teelt versneld te optimaliseren.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  23° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 17°
  50 %
Meer weer