Graan voor ruim derde geoogst

Landelijk is 30 tot 40 procent van de graanoogst binnen. Dat melden de coöperaties Agrifirm en CZAV.

Graan+voor+ruim+derde+geoogst
© Han Reindsen

'Het afgelopen weekeinde is er in korte tijd veel graan geoogst. Alles wat kon maaidorsen, draaide. In het Agrifirm-gebied is 30 à 40 procent eraf. Een paar procent vocht te veel werd voor lief genomen. De meeste partijen graan kwamen uit op 16 à 17 procent vocht', vertelt Arco Amperse van Agrifirm Plant.

De opbrengsten wintertarwe vallen niet mee. 'Een enkele keer horen we opbrengsten van 10 ton per hectare, maar meestal gaat het om 8,5 à 9,5 ton per hectare. Telers met een tarweopbrengst van 9 tot 9,5 ton per hectare behoren dit jaar tot de betere. Vorig jaar spraken we van 10 a 10,5 ton per hectare', zegt Amperse.

Regionale verschillen

Bij de opbrengsten zijn de regionale verschillen soms groot. De zomergerst uit Drenthe valt met 7 à 7,5 ton per hectare mee. Uit Limburg komen volgens Amperse berichten van tegenvallende opbrengsten, terwijl in Flevoland akkerbouwers naar omstandigheden tevreden zijn.

'Het is nog niet laat met de graanoogst. Vorig jaar hadden we de topaanvoer half augustus. Feit is wel dat bijna alle graan nu rijp is. Het moet eraf. Door het wisselvallige weer zijn de mogelijkheden beperkt en dat maakt het dit jaar bijzonder.'

Het kan in deze wisselvallige zomer verstandig zijn om niet te wachten tot het laatste procentje vocht eruit is. 'Het risico op lage hectolitergewichten en kwaliteitsverlies kan uiteindelijk meer kosten dan kosten voor droging.'

Drukke dag

Bij CZAV lagen de vochtpercentages is het weekeinde vaak tussen de 16 en 18 procent. Op maandag daalde dit naar 15,5 procent, met enkele uitschieters onder de 15 procent.

Met een inname van meer dan 45.000 ton graan was maandag bij CZAV de eerste drukke dag in de graanoogst van dit jaar. In het werkgebied van de zuidelijke coöperatie is rond 50 procent van de graanoogst binnen.

Hectolitergewichten

De hectolitergewichten zijn wisselend en blijven gemiddeld stabiel rond de norm van voer- en maaltarwe. In het algemeen zijn de hectolitergewichten van de eerste percelen zomergerst en wintertarwe wel iets later dan voorgaande jaren. Valgetallen en eiwitgehaltes leveren momenteel geen zorg op, meldt CZAV.

Naast tegenvallende opbrengsten hebben telers te maken met relatief lage graanprijzen. Ondanks de ongunstige oogstberichten vanuit de Benelux, Duitsland, Frankrijk en Polen is er vooralsnog geen spectaculaire stijging van de graannoteringen op de Europese markten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  21° / 11°
  70 %
Meer weer