'Opbrengst wintergerst valt tegen'

Agrifirm Plant meldt dat de opbrengsten in wintergerst tegenvallen. De laatste percelen zijn deze week geoogst.

%27Opbrengst+wintergerst+valt+tegen%27
© Twan Wiermans

Niet alleen de opbrengsten vallen niet mee, ook de hectolitergewichten zijn lager dan in voorgaande jaren. De vochtgehaltes van de wintergerst zijn over het algemeen wel prima. De brouwkwaliteit wordt nog onderzocht.

Agrifirm Plant is de enige partij in Nederland die winterbrouwgerst (Cassiopée) met premie kan verkopen naar de mouterijen. Brouwgerst levert een interessante premie op ten opzichte van voergerst en met de kwaliteitszorgen over de Franse winterbrouwgerst ontstaan er goede premiemogelijkheden, aldus de coöperatie.

Oogst barst los

Agrifirm Plant verwacht dat de komende dagen de oogst van wintertarwe en zomergerst volop losbarst. De eerste percelen zijn een week geleden geoogst, maar dat is wat betreft volume nog beperkt.

De hectolitergewichten van de eerste percelen waren erg verschillend per regio, maar in het algemeen ook hier lager dan voorgaande jaren. 'Telers met een tarweopbrengst van 9 tot 9,5 ton per hectare behoren dit jaar tot de betere.'

Grijs weer

Wat voor invloed het grijze weer van deze week heeft gehad, is volgens Agrifim Plant nog even afwachten. 'De spreiding in rijping door het weer is dit jaar kleiner en het grootste gedeelte zal dit weekeind moeten worden geoogst.'

Volgens Agrifirm is het in deze wisselvallige zomer verstandig om niet te wachten totdat het laatste procentje vocht eruit is. 'Want het risico op lage hectolitergewichten en kwaliteitsverlies kan uiteindelijk niet opwegen tegen de kosten voor droging.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  24° / 11°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
Meer weer