Eerste Zerostal draait in 2017

Sweco en Agrifirm Exlan lanceerden onlangs de Zerostal. Het gaat om een stal zonder emissies, die energieneutraal is, reststromen hergebruikt, en zorgt voor een optimaal stalklimaat en dierenwelzijn. In 2017 draait de eerste demostal op praktijkschaal, zegt Peter Schepers van Agrifirm Exlan.

Eerste+Zerostal+draait+in+2017
© Agrifirm

Het stalconcept presenteerden Sweco en Agrifirm Exlan twee weken geleden. Schepers vertelt dat er concrete belangstelling voor is. 'Van een ondernemer bij wie de stal naadloos past binnen zijn filosofie. Hij heeft er ook al een marktconcept voor.' Meer wil Schepers daar op dit moment niet over kwijt.

Sterke constructie

Met de Zerostal willen Sweco en Agrifirm Exlan een antwoord geven op de druk die de maatschappij uitoefent op de varkenshouderij. Schepers: 'We moeten weg uit de discussie over hinder door de varkenshouderij. De Zerostal is een prettige stal voor de omgeving, de boer én het varken.'

Uitgangspunten voor het nieuwe stalconcept waren: een gezond leefklimaat voor varken en ondernemer, dierenwelzijn, verlaging CO2-foodprint, zero-emissie, goed inpasbaar in het landschap. 'En dat alles gekoppeld aan een rendabele business case', aldus Schepers.

Experts van Sweco en Agrifirm Exlan startten het ontwikkeltraject blanco. Als meest ideale vorm kwam uiteindelijk de in de natuur vaak voorkomende vorm van een honingraat naar voren. Schepers spreekt over 'een hexogonale bloem in het landschap'.

Natuurlijk gedrag

De stal wordt uitgerust met technische hoogstandjes. Dat maakt het ontwerp bijna industrieel, ware het niet dat het varken daardoor de ruimte krijgt voor optimaal natuurlijk gedrag. We bootsen haar natuurlijke leefomgeving zoveel mogelijk na, geeft Schepers aan.

Ter illustratie noemt Schepers de warme en koude zones in het hok, de verschillende functiegebieden en het diffuse licht dat door het dak valt, zorgt voor een natuurlijk dag- en nachtritme. Per hok worden 10 tot 25 varkens gehuisvest.

Technisch hoogstandje

In de stal die naar verwachting eenderde duurder is dan een gangbare stal, worden verschillende beproefde technieken toegepast. 'Cross-over technologie. Technieken die hun waarde elders hebben bewezen, maar nog niet eerder integraal en in de varkenshouderij zijn beproefd', geeft Schepers aan.

Hij noemt onder andere het afzuigen van de mest en foto katalyse (afkomstig uit ziekenhuizen) om inkomende lucht te reinigen. Positieve ionisatie om de laatste emissies eruit te halen en de brandstofcel waarmee water, elektriciteit en warmte wordt gewonnen uit emissies en waarmee onder andere mest wordt gehygiëniseerd.

Sensortechnologie

De Zerostal wordt uitgerust met veel sensortechnologie. Met de data die dat oplevert, wordt een databank gevuld die het mogelijk moet maken om preventief te sturen op een koppel. Ook is Schepers ervan overtuigd dat die data zorgen voor meer transparantie en daardoor vertrouwen.

De bekleding van de buitenwanden wordt natuurlijk. Aan de buitenzijde van de stal ligt een gang die een stress armere aan- en afvoer van biggen en varkens mogelijk maakt. Bijkomend voordeel is de vluchtmogelijkheid bij brand.

In bestaande stallen

Schepers is trots op het ontwerp dat er ligt. Hij noemt het een toekomstbestendig concept. Schepers: 'En het mooie is dat technieken uit de Zerostal toepasbaar zijn in bestaande stallen. En dat kan helpen om als sector weer gewaardeerd te worden.'

De ontwikkeling van de Zerostal kwam mede tot stand dankzij de ondersteuning van de netwerkorganisatie Innovatie Agro & Natuur van het ministerie van Economische Zaken.

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer