Rabobank+overweegt+verplichte+gewasverzekering
Nieuws
© Twan Wiermans

Rabobank overweegt verplichte gewasverzekering

Als aanvullende financieringsvoorwaarde voor bijvoorbeeld akkerbouwbedrijven overweegt Rabobank om bepaalde vormen van gewasverzekeringen verplicht te stellen.

Dit vertelde Ruud Huirne, directeur Food en Agri van Rabobank, deze week tijdens de Aardappeldemodag in Westmaas. In een inleiding over de toekomst van de Nederlandse pootgoedsector ging hij onder meer in op de toegenomen klimaatrisico's.

'In de glastuinbouw is de verplichting om een hagelverzekering af te sluiten voor de glasopstanden gangbaar. Het is voor ons zeker een overweging om een bepaalde afdekking van de gewasrisico's bij openteelten mee te nemen in de financieringsvoorwaarden. Dat kan in de vorm van de brede weersverzekering of iets dat daarop lijkt', stelt Huirne.

Financiële buffercapaciteit

Volgens Huirne zal de extra zekerheid op een banklening ervoor zorgen dat er scherper gefinancierd kan worden. De mate van afdekken van klimaatrisico's wil Rabobank laten afhangen van de financiële buffercapaciteit van de individuele landbouwbedrijven.

Weer

 • Woensdag
  13° / 4°
  30 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  10° / 2°
  10 %
Meer weer