Strengere+controle+declaratie+zorgboerderij
Nieuws
© Tienke Wouda

Strengere controle declaratie zorgboerderij

De Sociale Verzekeringsbank gaat declaraties voor uitbetalingen van het persoonsgebonden budget (PGB) en zorgovereenkomsten strenger controleren. Volgens de verzekeringsbank is de helft van de declaraties onvolledig ingevuld. Dit treft ook zorgboerderijen.

De SVB ontvangt 140.000 PGB-declaraties per maand. Administratieve informatie ontbreekt in veel gevallen, geeft een woordvoerder aan. 'Vaak zijn mensen een burgerservicenummer (BSN) of handtekening vergeten. De afgelopen tijd zijn wij coulant geweest om de betalingen zo veel mogelijk door te laten lopen. We hebben vooral gekeken of het tarief klopt en of er een zorgovereenkomst is.'

Volgens SVB is het zaak dat zorgaanbieders, waaronder zorgboeren nog eens goed naar hun eigen administratief kijken hoe zij factureren richting budgethouders of de vertegenwoordigers ervan.

Niet op alle slakken zout

Arjan Monteny van Federatie Zorg en landbouw erkent dat er fouten worden gemaakt in de declaraties. 'Dat is vaak overmacht. Budgethouders hebben soms niet goed in de smiezen hoe het moet. Het invullen van een BSN-nummer is nieuw, dat wordt bij een WMO-aanvraag bijvoorbeeld niet gevraagd. Het gaat niet om grove fouten.' Federatie Landbouw en Zorg heeft het probleem onlangs onder de aandacht gebracht bij de regionale zorgboerenorganisaties.

Monteny hoopt dat door de strenge controle de uitbetalingen niet vertragen. 'Waar de SVB eerder tegen aanloopproblemen aanliep, gaat het nu relatief goed met de uitbetalingen. Wij hopen dat de SVB niet op alle slakken zout gaat leggen, waardoor zorgboeren te laat worden uitbetaald.'

Vanaf komende maand gaat de SVB strenger controleren. Wanneer een declaratie niet goed is ingevuld, wordt deze teruggestuurd naar de budgethouder met het verzoek deze aan te vullen. September geldt als gewenningsmaand.

De strengere controle zijn het gevolg van afspraken tussen staatssecretarissen Martin van Rijn (VWS) en Jetta Klijnsma (SZW) met de Tweede Kamer. De SVB blijft er naar streven om 95 tot 98 procent van de declaraties binnen tien dagen uit te betalen.

Weer

 • Zaterdag
  15° / 11°
  10 %
 • Zondag
  14° / 13°
  90 %
 • Maandag
  12° / 8°
  20 %
Meer weer