Wachten op werkbare gewaspolis

Na de hagelstorm begin deze zomer in Zuidoost-Brabant bleken veel boeren en tuinders onverzekerd voor de opgelopen gewasschade. Verzekeraars opperden dat het met het risicomanagement van de ondernemers niet goed zit. Ten onrechte, zeggen betrokkenen. Gewasverzekeringen zijn te duur en te ingewikkeld.

Wachten+op+werkbare+gewaspolis
© ZLTO

Er was geen houden aan, die avond van donderdag 23 juni. Al hadden ze de supercell een dag van tevoren aan zien komen, dan nog was de schade aan gebouwen en gewassen niet te voorkomen geweest. Van risicomanagement is bij dergelijke extreme weersomstandigheden dan ook geen sprake meer, zegt Ton Maas van het gelijknamige assurantiekantoor in Someren.

'Tegenwoordig worden van boeren veel meer preventieve maatregelen geëist dan vroeger. Er zijn controles op elektra en verwarmingsinstallaties. Ondernemers zijn ook bereid daarin te investeren, bijvoorbeeld in hagelschermen. Het zijn ondernemers die weten dat ze hun verantwoordelijkheid moeten nemen.' Maas weet niet hoe boeren in zijn omgeving gewasschade hadden moeten voorkomen. 'Het duurde tien minuten, een kwartiertje, je komt buiten en de hele straat is kapot. Ik heb dat in de 25 jaar dat ik dit werk doe nog nooit meegemaakt.'

Gewassen bijzaak

Voor de schade aan opstallen waren de boeren en tuinders in het getroffen gebied goed verzekerd. Een polis voor schade aan gewassen heeft bijna niemand, weet Maas. 'Daar kiezen ze bewust voor. Je hebt hier veel intensieve veehouderijen. Het verbouwen van gewassen is vaak een bijzaak', zegt hij.

'Net als bij de brede weersverzekering zijn bij de gewaspolissen die ik aanbied de premies en het eigen risico hoog. Er ontstaan vaak discussies over claims. Veel gewasschade wordt pas later zichtbaar en is het dan nog te koppelen aan de hoosbuien eerder in het seizoen?'

Ergernis

Voorzitter Jan Veltmans van LLTB-vakgroep Bomen en Vaste Planten ergert zich aan de houding van verzekeraars die volhouden dat de brede weersverzekering een goede polis is. 'Als het zo'n goed product is, waarom heeft dan maar 2,5 procent van de boeren zo'n polis?' In 2011 maakte de vakgroep een rondje langs aanbieders van de brede weersverzekering. Toen bleek al dat deze verzekering voor die telers geen oplossing biedt.

'Naast de hoge premie en het eigen risico ken ik ondernemers die geweigerd worden vanwege te hoge risico's. Vaak wordt maar maximaal 25 procent uitgekeerd met inhouding van 30 procent eigen risico. Bovendien zijn er veel regels en uitsluitingen, zoals voor schade door overstromingen of te hoog grondwater.'

70 procent uitgekeerd

Ook bij hagelverzekeringen wordt in principe maar 70 procent uitgekeerd, stelt Veltmans. Bij een totaalverlies van een oogst wordt daar nog 10 tot 15 procent vanaf getrokken, omdat een boer dan geen kosten meer hoeft te maken voor spuiten en certificeren.

'Ik heb premies gezien van 4 tot 14 procent van de verzekerde waarde. Vooral steenfruit als pruimen en kersen is erg duur om te verzekeren vanwege het hoge risico. Ondernemers gaan dan een rekensommetje maken. Het is wel erg makkelijk om dan te zeggen dat het hun eigen schuld is omdat ze zich niet verzekeren.'

Publiciteit

Verzekeringsagent Maas zocht deze week de publiciteit. Samen met zeven andere assurantiekantoren uit zijn regio stuurde hij een brief naar het Verbond van Verzekeraars met de oproep om schadegevallen gelijk te behandelen. Hij haalde het NOS Journaal, Eindhovens Dagblad en Hart van Nederland.

'99 procent van de claims wordt soepel afgehandeld, maar bij 1 procent van de gevallen worden uiteenlopende conclusies getrokken. Bijvoorbeeld over de windsnelheid tijdens de storm die volgens de voorwaarden minimaal tien minuten boven de 14 meter per seconde moet liggen. Ook over schade door rondvliegende voorwerpen loopt de uitleg uiteen. Is een blok ijs dat horizontaal door je dak gaat een voorwerp? Wij vragen de verzekeraars hierin één lijn te trekken.'

Juni uitzonderlijk slecht

Veltmans vreest dat de schade als gevolg van het slechte weer in juni en juli alleen nog maar gaat toenemen. 'In boomkwekerijen beginnen beschadigde gewassen nu pas blad te verliezen. Ook lees je nu over slechte opbrengsten bij granen en mais. Juni is de groeimaand en die was dit jaar uitzonderlijk slecht.'

Brede weersverzekering

Na het zomerreces komt het ministerie van Economische Zaken met een evaluatie van de brede weersverzekering. Daarvoor moet de landelijke werkgroep met daarin onder meer de verzekeraars en LTO Nederland nog over de evaluatie oordelen. Hierbij worden ook de schades door de wateroverlast in juni en de hagelstorm in Zuidoost-Brabant betrokken.
‘De omvang en reikwijdte van deze schade komen steeds meer in beeld. Daarbij wordt zichtbaar dat de schade verschillende vormen kent die ook een verschillende aanpak vragen. Het houdt getroffen ondernemers en burgers in het gebied nog dagelijks bezig en ze werken intensief samen met relevante partijen om de schade te herstellen en de draad weer op te pakken’, aldus staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken begin augustus in een brief aan de Tweede Kamer.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 12°
  50 %
 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer