Toch+glasvezelnet+voor+Noordoostpolder
Achtergrond
© Persbureau Noordoost

Toch glasvezelnet voor Noordoostpolder

Het leek lange tijd onmogelijk: snel internet via glasvezel in het buitengebied van de Noordoostpolder. Te duur, en dus voor partijen commercieel gezien niet interessant genoeg. Woensdag maakte initiatiefnemer FiberFlevo bekend het project toch door te zetten, met dank aan de provincie.

De afgelopen maanden was het buitengebied van de Noordoostpolder in de ban van de mogelijke komst van een glasvezelnetwerk. Informatieavonden, brieven, folders, witte vlaggetjes in de tuinen bij de aanmelders, bewoners die elkaar aanspoorden. 'Er was niemand die niet van FiberFlevo had gehoord', zegt woordvoerder Hayley Osinga van de internetprovider.

Tijdens de vraagbundeling had iedereen in het buitengebied de mogelijkheid om zich aan te melden voor een van de glasvezelpakketten. Om te kunnen starten was een deelnamepercentage van 60 procent nodig. Rond 1 juni bleek de teller te blijven steken op 54 procent. Maar hoewel de deelnamedrempel niet is gehaald, gaat FiberFlevo toch starten.

Doorpakken

Dat wordt doorgepakt is voor een groot deel te danken aan het ingrijpen van Provinciale Staten. Vorige week drong fractievoorzitter Jan de Reus van de VVD er op aan om als provincie bij te springen om zo de 'onrendabele top' weg te halen. Die garantstelling van provincie Flevoland kwam er op het laatste moment.

De borgstelling houdt in dat de provincie bijspringt bij een eventueel tekort in de exploitatie. Dat tekort is nu nog ruim 65.000 euro, oftewel 175 aansluitingen. Als dit aantal extra aanmeldingen een jaar na de aanleg alsnog binnen is, wordt het project dekkend.

Gedeputeerde Michiel Rijsberman zei woensdag bij de presentatie van het project dat de provincie vanaf het begin zwaar heeft ingezet op snel internet in de Noordoostpolder. 'Het levert een bijdrage aan leefbaarheid en aantrekkelijkheid, voor zowel bewoners, ondernemers als recreanten. Ik ben blij met dit resultaat. De aanleg kan nu echt starten.'

Wethouder Hans Wijnants van gemeente Noordoostpolder concludeert op de bijeenkomst dat de hulp van de provincie net het zetje is dat de initiatiefnemers nodig hebben. Voor de gemeente is het volgens hem de kroon op een halfjaar hard werken.

'Het was echt pionieren, ook in overleg met de provincie zoeken naar de mogelijkheden en ondertussen de snelheid erin houden.' Hij zegt er vertrouwen in te hebben dat de combinatie van twee regionale spelers, FiberFlevo en Solcon, de uitdaging kan waarmaken.

Vlag uit

Ook voor voorzitter Joost Lumens van LTO Noord Noordoostpolder kan de vlag wel uit. 'Dit is een van de belangrijkste besluiten van de laatste vijf jaar. Internet is nu op veel agrarische bedrijven amper mogelijk terwijl ze een snelle en betrouwbare verbinding heel hard nodig hebben in de bedrijfsvoering.'

De LTO Noord-afdeling heeft zich hard gemaakt om deelnemers te werven, in samenwerking met de andere ondernemersverenigingen in de polder, vertelt Lumens. 'We hebben de handen ineen geslagen om zoveel mogelijk inschrijvers te krijgen. De meeste boeren hebben dat ook gedaan. Nu we er bijna zijn, zal dat laatste deel ook wel lukken.'

Osinga van FiberFlevo toont zich intussen opgelucht. 'Vooraf hadden we natuurlijk gehoopt 60 procent te kunnen halen. Maar met een deelnamepercentage van 54 procent zijn we er heel dichtbij. Die ruim 1.700 deelnemers is een prachtig resultaat, ook vergeleken met andere gebieden in Nederland. Ik ben blij dat we nu van start kunnen gaan en de mensen die zich hebben aangemeld niet hoeven te laten zitten.'

Twijfelaars

Osinga hoopt dat gaandeweg de aanleg van het netwerk ook de laatste twijfelaars zich aanmelden en dat de drempel van 60 procent alsnog wordt gehaald. 'We leggen glasvezel namelijk bij iedereen in het buitengebied tot in de meterkast. Dus snel internet, goed televisiebeeld en goede telefoonontvangst liggen dan letterlijk voor het grijpen.'

Nu de kogel door de kerk is, betekent het dat eind de graaf- en aanlegwerkzaamheden deze zomer van start gaan in het buitengebied van de Noordoostpolder. De verwachting is dat iedereen die zich heeft aangemeld eind 2017 een snelle glasvezelverbinding heeft.

Weer

 • Zondag
  20° / 7°
  10 %
 • Maandag
  22° / 8°
  10 %
 • Dinsdag
  21° / 14°
  70 %
Meer weer