Kabinet: de maat is vol, tijd voor een herkansing

Kabinet%3A+de+maat+is+vol%2C+tijd+voor+een+herkansing
© Nieuwe Oogst

Tegenvallende opbrengsten op de akker, schaarste aan groenten uit de volle grond, verzopen gewassen, verwoeste kassen en stallen door hagelstenen als tennisballen. Blijvende marktontwrichting door politieke boycots. Hoezo land- en tuinbouw een gewone economische sector?
Terecht is Nederland trots op zijn boeren en tuinders: de grootste exportsector en koplopers op het gebied van duurzaamheid en verbetering van dierenwelzijn. Je zou denken dat het kabinet zo’n sector koestert. Niets is minder waar.
Zo zijn de keuringskosten van de NVWA opnieuw verhoogd. In de ons omringende landen niet. Het kabinet laat het gebeuren dat extra EU-geld in andere lidstaten wel wordt aangevuld en hier niet. Extreme regenval en tennisballenhagel worden in België en Duitsland als ramp aangemerkt en hier niet. Elders betalen boeren en tuinders geen of weinig accijns op diesel.
Natuurlijk hebben we de VAMIL- en MIA-regeling en voor zo’n 1,5 miljard euro aan fiscale uitzonderingen. Maar internationaal en wat de concurrentiepositie betreft laat het kabinet het platteland letterlijk in de kou staan.
Er is nog een herkansing mogelijk voor de begroting 2017. Kabinet, steun de land- en tuinbouw voor een echt level playing field, behandel een ramp als een ramp en verschuil u niet achter formalistische argumenten. Sta voor de consequenties in eigen land, als u instemt met EU-besluiten die nationale aanvullingen op EU-geld mogelijk maken. Laat zien dat ons platteland geen politiek stiefkind is.
En na 2017? Op naar een echt ministerie voor de agrosector en het platteland. Boeren en tuinders zijn allesbehalve gewone ondernemers.

Albert Jan Maat

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer