Achterhaalde politiek

Achterhaalde+politiek
© Nieuwe Oogst

Ondanks forse tegenwind op markten blijven boeren en tuinders investeren in duurzame productie en marktconcepten. In de praktijk hanteren veel veehouders hogere eisen voor dierenwelzijn dan de wettelijke normen. Van Rondeel-eieren en Jumbo-kip tot weidemelk en het Beter Leven-keurmerk met bijbehorend sterrensysteem.
Dat Nederland internationaal de toon zet blijkt uit het feit dat Dierenbescherming en LTO deze week in Brussel een gezamenlijke presentatie gaven van dat Beter Leven-keurmerk. Hun gehoor bestond uit de hoogste veterinairen uit diverse EU-landen.
De varkenshouderij werkt hard aan een nieuwe sectorstrategie. De pluimveehouderij verwerkt mest tot een hoogwaardig en internationaal gevraagd product. De melkveehouderij werkt door aan de duurzame zuivelketen. Tegelijk haalde de land- en tuinbouw al de klimaatdoelen van 2020.
Het irriteert me dan ook mateloos dat de Haagse politiek moties aanneemt (kalveren) of commissies benoemt (Nijpels) en daarmee suggereert dat de politiek meer vaart maakt dan de agrosector. Het is achterhaalde politiek, want het tegendeel is waar.
Onze boodschap aan de Europese en nationale politiek: pas de mededingingsregels aan zodat deze duurzamer werken stimuleren in plaats van remmen. Besteed de miljarden voor stekkerauto's aan echte duurzaamheid voor energieneutrale regio's en dorpen. Zorg voor een level playing field met keuringskosten en fiscale lasten. En suggereer niet voortdurend dat de politiek ook maar iets kan betekenen voor marktherstel behalve dan het voorkomen van boycots.
Dus voor de politiek geldt: schoenmaker, blijf bij je leest!

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer