Punten scherp markeren in dialoog

Wat eten we vandaag? Een veelgestelde vraag over voedsel met aan de basis de agrarische sector. 'Aan Tafel!' heet de bundel beschouwingen, waarmee donderdag de aftrap is gegeven voor een brede voedseldialoog.

Punten+scherp+markeren+in+dialoog
© Nieuwe Oogst

'Naar een voedselbeleid' heet het WWR-rapport, dat ons en de verwante agrosector op een prikkelende manier de spiegel voorhoudt.

Het moet anders, met als belangrijkste richtingwijzers het behoud van moeder aarde en respect voor alles wat leeft.

Punten scherp markeren

Als agrariërs moeten we tijdens deze dialoog onze punten scherp markeren. Een ervan, wellicht de belangrijkste, is meer aandacht en waardering voor de inspanningen van boeren en tuinders.

Voedsel, eten, het produceren ervan is essentieel, net zoals de noodzaak om daarbij duurzamer te werken. Het dogma van de laagste prijs moet worden ingeruild voor het beste duurzame concept.

Dat kan door aanpassing van de mededingingsregels. Keurmerken als Beter Leven en weidemelk laten zien dat het kan.

Gelijk speelveld

Een Europees gelijk speelveld is ook fundamenteel. De kosten van bijvoorbeeld energie, arbeid en controles moeten worden 'getrechterd' om internationaal vergelijkbare concurrentieomstandigheden te krijgen.

De agrarische sector vergrijst. De overheid zal bakens moeten verzetten voor het behoud van een vitale land- en tuinbouw. Het devies moet zijn: stimuleren in plaats van afremmen. Dat geeft vernieuwers de ruimte.

Krachtig aanmoedigen

Een kentering is hard nodig door jonge ondernemers krachtig aan te moedigen bedrijven over te nemen. Actie ondernemen in zowel Den Haag als Brussel voor bedrijfsopvolging kan verantwoorde voedselproductie dichterbij brengen.

Albert Jan Maat
voorzitter LTO Nederland
@AlbertjanMaat

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 3°
    50 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    20 %
  • Vrijdag
    11° / 4°
    70 %
Meer weer