'Impact van Fonterra-veiling wordt schromelijk overschat'

Kevin Bellamy, global strategist Dairy bij de Rabobank, voorziet herstel op de zuivelmarkt, al wordt dat voor boeren niet direct zichtbaar. Dat vertelde hij onlangs in het Duitse Bonn. Vanuit zijn functie volgt hij de internationale zuivelmarkt op de voet.

%27Impact+van+Fonterra%2Dveiling+wordt+schromelijk+overschat%27
© Persbureau Noordoost

U stelt dat de zuivelmarkt omhoog klimt. Wanneer merken boeren dit in hun melkprijs?

'Het herstel is ingezet, daar wijst alles op. Maar dat gaat nog gestaag. Een echt significante verhoging van melkprijzen verwacht ik niet voor 2017.'

Met goede

'De invloed die de Fonterra-veiling in zuivelproducten heeft op melkprijzen in Europa is te verwaarlozen en wordt schromelijk overschat. Die veiling gaat om kleine hoeveelheden. Ik moet er soms echt om lachen als ik bedrijven als FrieslandCampina hoor spreken over het onder druk staan van de melkprijzen door een tegenvallende Fonterra-veiling.'

Is de verminderde aankoop van China reden voor de huidige dip?

Een echte oorzaak van de prijsdip momenteel is de lage olieprijs. Oliestaten hebben minder koopkracht. China speelde wel een belangrijke rol, maar koopt nu weer meer. Net als andere landen in Zuidoost Azië.'

Weten zuivelanalisten wel voldoende van China, zijn de cijfers daarvandaan wel betrouwbaar?

'Volgens mij wel. We hebben aardig zicht op zowel de Chinese consumptie als productie. Het punt is dat China zich razendsnel ontwikkelt. Qua eigen productie is het land momenteel voor zo'n 85 procent zelfvoorzienend. Dat was tien jaar geleden 90 procent. De vraag stijgt namelijk nog sneller dan de productie.

'Ook verder ontwikkelt China zich heel snel. In 2009 moest je als zuivelbedrijf in China actief zijn, in 2011 moest je al bij de grote spelers zitten om iets te bereiken. In 2014 namen ze in Europa aandelen in fabrieken en sinds vorig jaar proberen ze merken over te nemen. De Chinezen zijn erg ambitieus. Dat is niet erg, maar wel lastig om bij te houden wat ze op welk moment willen en nodig hebben.'

Wat heeft dat voor effect op Europese zuivelbedrijven?

'Dat is moeilijk te zeggen. Wel zie je duidelijk dat bedrijven zoeken naar nieuwe wegen om hun producten tot waarde te brengen.

'Een van de mogelijkheden is zuivel verhandelen op de beurs via 'futures' of derivaten. Over drie jaar begeven veel Europese zuivelcoöperaties zich op één of andere wijze op deze markten. Tot vorig jaar wilden ze er amper over praten, maar je merkt een duidelijke verandering in de houding bij de leidinggevenden van zuivelcoöperaties.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  9° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  8° / 6°
  20 %
 • Woensdag
  6° / 5°
  20 %
Meer weer