Prijs+boerenkaas+blijft+op+zelfde+niveau
Nieuws
© Mike Schellart

Prijs boerenkaas blijft op zelfde niveau

De noteringen voor boerenkaas blijven deze maand op hetzelfde niveau. De kiloprijs voor boerenkazen boven de 20 kilo blijft voor de derde opvolgende maand op 4,55 euro staan.

De kiloprijs voor boerenkaas van 12 kilo blijft staan op 4,25 euro, die van 16 kilo op 4,40 euro. Voor een kilo Leidse 30+ wordt 4,50 euro uitgekeerd. Voor kruidenkaas 4,35 euro per kilo.

De stemming is, net als in tegenstelling tot afgelopen maanden, 'goed', stelt de noteringscommissie voor boerenkaas in de nieuwsbrief van de Bond van Boerderij-Zuivelbereiders.

Kentering

'Hoewel er een maand geleden nog sprake van was dat herstel van de zuivelmarkt nog enige tijd kan duren, tekent er zich toch een (tijdelijke?) kentering af', stelt de noteringscommissie.

'De prijzen voor een aantal producten zijn iets opgelopen en de stemming is daardoor ook weer iets positiever.'

Geen structurele verbetering

Analisten waarschuwen dat dit geen structurele verbetering hoeft te betekenen en het prijsherstel nog broos is.

'Er is nog veel product op voorraad en de melkaanvoer is onveranderd hoog. We hoeven daarom geen snelle verhoging van de melkprijzen te verwachten', stelt de commissie.

Grote voorraad

Ook de voorraad fabriekskaas is nog groot. Deze kaas moet eerst verkocht zijn voor redelijke prijzen om tot een duidelijk herstel te komen. 'We gaan wel de maanden met traditioneel een goede kaasverkoop tegemoet, dat geeft wat moed.'

Wel is er een goede belangstelling voor boerenkaas. De afzet daarvan loopt dan ook prima. 'Een actieve houding van de handelaren en hun afnemers om boerenkaas te verkopen dragen daar aan bij', stelt de noteringscommissie.

Perspectief

Ook het perspectief voor de komende maanden is goed. De voorraad is wel vrij groot, maar de aanvoer stijgt niet. En hoewel de boerenkaas moet opereren in een moeilijke zuivelmarkt, heeft de commissie besloten dat de noteringen niet omlaag hoeven op dit moment.

De noteringscommissie komt op vrijdag 6 november 2015 opnieuw bijeen.

Weer

 • Zaterdag
  11° / 4°
  20 %
 • Zondag
  8° / 4°
  20 %
 • Maandag
  6° / 3°
  60 %
Meer weer