Melkmarkt op dieptste punt sinds 2009

De internationale melkmarkt bevindt zich op het diepste punt sinds april 2009, volgens melkmarktanalist Klaas Johan Osinga van LTO Nederland. Wel ziet hij de markt veranderen.

Melkmarkt+op+dieptste+punt+sinds+2009
© Jasper Schel

Hij baseert zich hierbij op een aantal stijgende zuivelnoteringen. 'Maar de melkveehouder merkt daar op dit moment nog niets van', concludeert Osinga in zijn melkmarktupdate.

Sleutelfactor volgens hem is de Europese Commissie, die de afgelopen weken grote hoeveelheden mager melkpoeder heeft opgekocht. Vorige week bereikten de EU-interventieaankopen het plafond van 218.000 ton. Ook maakte EU-commissaris Hogan bekend dat hij het plafond wil verhogen naar 350.000 ton.

'Een belangrijk signaal naar de markt', noemt Osinga dit. 'De markt voor melkvetten heeft geen gebruik hoeven maken van de EU-interventie. Die markt trekt op dit moment duidelijk aan.'

Discussie

Er is in Brussel een discussie gaande over tijdelijke productiebeperking. Osinga: 'Grote delen van de Europese melkvee- en zuivelsector zien daar niets in: een dure maatregel, die bijna onuitvoerbaar is, achter de markt aanloopt en uiteindelijk een cadeau is aan onze concurrenten op de open wereldmarkt, waar Europa voor ruim 10 procent van de afzet van afhankelijk is.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 7°
  10 %
 • Dinsdag
  19° / 8°
  10 %
 • Woensdag
  20° / 14°
  20 %
Meer weer