El+Ni%C3%B1o+kan+zuivelmarkt+be%C3%AFnvloeden
Nieuws
© Klaas Johan Osinga

El Niño kan zuivelmarkt beïnvloeden

Het weerfenomeen El Niño, dat dit jaar sterk is, kan de komende maanden nog voor verrassingen zorgen op de zuivelmarkt, stelt LTO-analist Klaas Johan Osinga.


Osinga sprak maandag voor dertig jonge boeren en boerinnen en leden van de Agrarische Jongeren Friesland (AJF) in Buitenpost. Onderwerp was de situatie in de zuivelmarkt.

De jongeren hadden Klaas Johan Osinga (LTO/Europe Direct) gevraagd om de huidige stand van zaken in de markt toe te lichten. Hij gebruikte daarvoor informatie van het Europese Milk Market Observatory (MMO).

Discussie

Uit een discussie kwam naar voren dat informatie in China nog niet heel betrouwbaar is. De productie in Nieuw-Zeeland loopt op het moment achter op die van 2014 en de zuivelmarkt in de Verenigde Staten is vast gestemd.

Er hoeft maar weinig te gebeuren of de markt passeert een nieuw kantelpunt. Dat kan veroorzaakt worden doordat de vraag in China weer groeit of doordat Rusland weer opengaat.

Fluctuaties

El Niño kan de komende maanden ook nog voor verrassingen zorgen, vertelde Osinga. Kortom: de markt kent een sterk speculatief karakter. Sentiment speelt een grote rol. Een gemiddelde melkprijs zegt niet veel meer, maar wel de fluctuaties.
Op de vraag 'Ligt jullie kostprijs nu lager dan een jaar geleden?' was het antwoord: 'De kosten liggen voor langere tijd vast.' Met andere woorden: de flexibiliteit om in te spelen op de markt is bij veel melkveehouders beperkt.

Bedrijfstoeslag

Wat dat betreft houden velen toch graag vast aan de bedrijfstoeslag. Al werd wel erkend dat de grond- en pachtprijzen uiteindelijk de premies opslokken en je je moet afvragen wat het nut nog is.

Bij de aanvang van de avond werd kort stilgestaan bij de aanslagen in Parijs op 13 november. Op 30 november 2015 begint, eveneens in Parijs, een internationale klimaattop. Het één heeft meer met het ander te maken dan je zou denken. Het gaat om de vraag of er internationaal wordt samengewerkt.

Europese Unie

De Nederlandse land- en tuinbouw, met al haar export, is sterk afhankelijk van zulke samenwerking. De vorming van de Europese Unie is een goed voorbeeld: dat heeft de Nederlandse boeren en tuinders bepaald geen windeieren gelegd.

Als grenzen door internationale spanningen steeds meer gesloten worden, is dat schadelijk voor de Nederlandse land- en tuinbouw.

Weer

 • Vrijdag
  22° / 6°
  10 %
 • Zaterdag
  23° / 9°
  10 %
 • Zondag
  22° / 10°
  10 %
Meer weer