Klimaat zorgt wereldwijd voor hogere voedselprijzen

De wereldwijde stijging van de voedselprijzen lijkt nu echt door te zetten. In juni werd het dieptepunt van 2009 dat volgde op de uitbraak van de economische crisis weer gepasseerd. Van alle impulsen achter deze groei is er echter maar één constante: de groeiende vraag naar goed voedsel.

De Voedselprijsindex van de FAO, de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties, stond in juni op 163 punten. Dat betekent een wereldwijde prijsstijging van gemiddeld 4,2 procent ten opzichte van mei. Daarmee noteerde de index niet alleen voor de vijfde maand op rij een prijsstijging, maar ook de sterkste stijging in vier jaar tijd.

Motor achter de recente index is de prijs van suiker. Deze steeg in juni met 14,8 procent ten opzichte van mei. Andere commodities doen ook een duit in het zakje. De graanprijsindex van de FAO steeg op maandbasis met 2,9 procent. Vlees werd 2,4 procent duurder. De krimpende productie in Australië en Nieuw-Zeeland en afvlakkende productiegroei in Europa duwden de zuivelprijzen met 7,8 procent omhoog.

El Niño

De prijsstijgingen van de afgelopen maanden zijn vooral toe te schrijven aan de effecten van weersfenomeen El Niño. Dit leidde in India en Latijns-Amerika tot extreme droogte en misoogsten.

Ondanks de groei in de afgelopen vijf maanden ligt de FAO-index nog ver achter op de topjaren 2013 en (eerste helft) 2014, toen de index bewoog tussen de 200 en 220 punten. In augustus 2014 zette de vrije val in die begin dit jaar stopte op 149 punten. In februari werd de stijgende lijn weer opgepakt.

Terug in de tijd

Voor langdurig stabiele wereldmarktprijzen moeten we ver terug in de tijd. Tussen 1985 en 2004 schommelde de index langjarig rond de 100 punten. Daarna werd de stijgende lijn ingezet naar de piek van 229,9 punten in 2011. In 2009 kende de index een dip naar 160,3 als gevolg van de economische crisis, waarna deze weer wist op te klimmen naar 201,8 punten in 2014.

Analisten, handelaren en bestuurders uit de agrifoodsector zien het schommelen van de voedselprijzen als de nieuwe constante waarmee de sector rekening moet houden. In mei stelde een rapport van de VN dat een verdubbeling van de voedselprijzen een serieus scenario is. Belangrijkste oorzaken: de groeiende vraag naar goed voedsel, klimaatveranderingen, waterschaarste en het verdwijnen van landbouwgrond.

Ondenkbaar

Op Nederlandse boeren klinkt waterschaarste momenteel als een volstrekt ondenkbaar fenomeen. Wel zijn in ons land de gevolgen van de klimaatverandering op Madurodam-schaal te aanschouwen. Door overvloedig water raken akkers tijdelijk in onbruik. Eind dit jaar zullen consumenten als gevolg van misoogsten in het zuidoosten dieper in de buidel moeten tasten voor een potje doperwten of een zak diepvriesspinazie.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer