BASF+meldt+hoge+druk+sclerotinia
Nieuws
© BASF

BASF meldt hoge druk sclerotinia

Dit seizoen worden volgens BASF significant meer sporendragers van de schimmel sclerotinia waargenomen dan voorgaande jaren.

BASF baseert zich op het eigen monitoringssysteem dat dit seizoen in Nederland is opgezet.

Op locaties in Noord-Holland, Friesland, Groningen, Noordoostpolder en Noord-Brabant is vanaf half juni de eerste golf van sporendragers in de vorm van kleine bruine paddenstoelen gevonden.

Alert zijn

Op dit moment vormt zich een tweede golf van deze paddenstoelen die de sporen van sclerotinia verspreiden. BASF adviseert telers om alert te zijn.

Sclerotinia kan in veel groentegewassen en ook in onder meer aardappelen en peen behoorlijke schade veroorzaken. In aardappelen zorgt een aantasting van de schimmel voor wegval van stengels.

Rattenkeutels

Vooral rotaties met groentegewassen of met koolzaad verhogen de kans op infecties door sclerotinia. De rustsporen van de schimmel, ook wel rattenkeutels genoemd, kunnen enkele jaren in de bodem overleven.

Aardappeltelers die in hun gewas de eerste bestrijding tegen alternaria uitvoeren kunnen nu volgens middelenfabrikant BASF het beste kiezen voor het product Signum vanwege de goede nevenwerking op sclerotinia.

Weer

 • Zondag
  24° / 14°
  20 %
 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
Meer weer