Middelen gelijk afgevoerd in Drenthe

Provincie, watermaatschappij, gemeenten en adviesbureau CLM gaan na op welke manier in Drenthe het inleveren van resten van gewasbeschermingsmiddelen ook in de toekomst laagdrempelig kan worden georganiseerd.

Middelen+gelijk+afgevoerd+in+Drenthe
© Harry Tielman

Uitgangspunt bij het onderzoek is dat de kosten en mogelijkheden voor de afvoer van de middelen voor alle Drentse gebruikers gelijk worden.

Doordat die nu nog per gemeente verschillen, blijven sommige middelen soms jarenlang ongebruikt in de middelenkast liggen.

Inname middelen

Niet alleen de tarieven die de gemeenten rekenen variëren namelijk sterk, ook zijn niet alle gemeenten toegerust op de inname van middelen.

Dan zijn die bedrijven aangewezen op de afvoer via een particuliere verwerker. Provinciaal beleid zou aan al die verschillen een einde moeten maken.

Actie

Via de actie Bezem door de Middelenkast werd in Drenthe de afgelopen maanden ruim 10 ton aan gewasbeschermingsmiddel opgehaald.

Drentse telers en loonwerkers kregen tot 1 maart de kans om resten van middelen, die niet meer zijn toegelaten of die zij niet meer gebruiken, laagdrempelig en kosteloos in te leveren.

Op orde

Ruim vierhonderd telers en loonwerkers leverden gezamenlijk 10.717 kilo middel in. Een kwart van de deelnemers had bij de inspectie de middelenkast helemaal op orde.

Bij de vorige Drentse 'bezemactie' in 2008/2009 deden 380 telers mee en is in totaal 8 ton middel opgehaald.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  21° / 17°
  80 %
 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer