Overleg+LTO+en+CBS+over+middelenstatistiek
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Overleg LTO en CBS over middelenstatistiek

LTO Nederland en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) overleggen binnenkort over efficiënte aanlevering van gegevens voor het gewasbeschermingsonderzoek.

Het CBS biedt al langer de mogelijkheid om de gegevens over gewasbescherming door te geven via registratiesystemen als Registratiehouder MPS, GreenlinQdata, Agrovision of Unitip van Suiker Unie.

Hier maken echter slechts zo'n duizend gewastelers gebruik van. Volgens LTO komt dat waarschijnlijk omdat de verplichte deelname aan het gewasbeschermingsonderzoek pas sinds kort bekend is.

Koppeling registratiesysteem

LTO en CBS willen de koppeling met de registratiesystemen stimuleren. Waarbij LTO de nadruk legt op een klantvriendelijke methode. Het CBS stelt dat de verzamelde gegevens vertrouwelijk behandeld worden.

De gegevens over de gewasbescherming zijn op sectorniveau bestemd voor CBS Statline, nationale beleidsevaluaties en de nationale milieu-indicator. Verder is het CBS zelf verplicht om gegevens over pesticiden te leveren aan Eurostat voor de Europese database.

Aanpassing besluit

Vorige week werd duidelijk dat gewastelers verplicht zijn hun gegevens over de gewasbescherming op hun bedrijf aan te leveren bij het CBS. Dit komt door de aanpassing van het Besluit gegevensverwerving per 1 juli 2016.

Gewastelers worden steekproefsgewijs benaderd om een vragenlijst in te vullen en riskeren een boete als ze niet meewerken.

Weer

 • Zaterdag
  21° / 18°
  20 %
 • Zondag
  26° / 14°
  70 %
 • Maandag
  24° / 15°
  60 %
Meer weer