Suzuki%2Dfruitvlieg+speerpunt+onderzoek
Achtergrond
© Tijs Kierkels

Suzuki-fruitvlieg speerpunt onderzoek

Wageningen UR onderzoekt of een omheining met insectengaas de fruitvlieg Drosophila suzukii voldoende kan tegenhouden, in het kader van het grote Europese project Dropsa. De proefopstelling staat bij Berry Brothers in Roggel.De schade door de gevreesde fruitvlieg viel vorig jaar mee op veel bedrijven. Maar het vergt uiterste alertheid om de opmars niet uit de hand te laten lopen. Begin juni zijn de eerste eitjes van de fruitvlieg in kersen gevonden, vertelde WUR-onderzoeker Herman Helsen op de Kleinfruitdag.
'Uit onze monitoring blijkt dat vorig jaar vijf generaties zijn opgegroeid. Elk vrouwtje zet daarbij honderd eieren af', aldus Helsen.

Gaaskas

Het inzicht in het gedrag van het vliegje groeit en dat maakt het beeld niet rooskleuriger. Hij blijkt al vanaf half april te vermeerderen in particuliere tuinen. 'Eerder dachten we dat de opmars bij kers begon, maar besdragende heesters als Aucuba, Skimmia en Elaeagnus spelen een belangrijke rol. De vlieg overwintert niet in de aanplant zelf, maar in bossen en ruigten. Zodra er ergens kleurende bessen zijn, kan hij vermeerderen.'
Bij Berry Brothers staat een gaaskas van 3,5 meter hoog, die aan de bovenkant open is. Behalve de WUR participeren Meteor Systems, Howitec Netting en Vlamings in het project. Een dak lijkt op grond van gedragsonderzoek niet nodig. 'De fruitvliegen blijven laag in de beschutting. Ze kunnen best hoger vliegen, maar we vinden ze niet in hoge vallen', vertelde de onderzoeker.
De kas moet goed aansluiten en gesloten worden voordat de eerste vruchten kleuren, en het is verstandig eerst een bespuiting uit te voeren. Ook zou het gaas geïmpregneerd kunnen worden met insecticide, gaf Helsen aan.
Aanwezigen suggereerden nog een verbetering in de vorm van een overhangende flap aan de top waar de insecten zich in de klem vliegen. Hiermee zijn goede ervaringen opgedaan bij koolvlieg.

Botrytis

In de kas op het bedrijf in Roggel staat het blauwe bessenras Aurora, dat laat rijpt, dus op het moment dat de insectendruk erg hoog is.
Er is afgezien van een dak uit kostenoverwegingen. Ook de lichtdoorlatendheid speelt een rol.
Een paar aanwezige telers bij de rondgang had twijfels over het klimaat binnen in de kas. Ze waren bang voor vochtigheid die botrytis zou kunnen bevorderen, omdat het gaas de luchtbeweging door het gewas afremt. Helsen denkt dat dat bij een groot oppervlak wel zal meevallen; bovendien gaat de kas pas dicht een paar weken voordat het gewas gaat kleuren.
Teler Joop Dahm uit Bemmel gaf aan dat de genoemde bezwaren naar zijn ervaring erg meevallen. Hij had voorheen veel last van suzuki en heeft daarom een volledig gesloten gaaskas geïnstalleerd.
'Het lichtverlies is verwaarloosbaar. Het gaas laat 92 procent door. De fabrikant heeft daar rekening mee gehouden bij de keuze van het gaas. De mazen zijn niet vierkant maar langwerpig. De hoogte is zodanig dat de vlieg er niet doorheen kan, maar de lengte kan wat langer. Ook botrytis viel erg mee op mijn bedrijf', verzekerde Dahm op de Kleinfruitdag.

Vrijstellingen

Net als vorig jaar heeft de Nederlands Fruittelers Organisatie (NFO) weer vrijstellingen aangevraagd voor de middelen Exirel en Tracer voor blauwe bes, kers en pruim. De aanvraag is inmiddels toegekend; in de omringende landen was dat al eerder het geval.
De echte toelating voor Exirel wordt pas over twee jaar verwacht, vertelde Wobbe van der Veen van Dupont, fabrikant van het middel, op de Kleinfruitdag. 'Het is een systemisch middel dat pas werkt als het insect het opneemt. Het werkt nauwelijks op de eieren, maar wel op de larven en de volwassen vliegen. Daarbij helpt het dat ze, zoals alle vliegen, steeds hun pootjes aflikken.'
De NFO is overigens niet te spreken over de geringe snelheid waarmee het ministerie de aanvragen heeft afgehandeld. Daardoor komt de vrijstelling pas nadat de eerste vruchten kleuren.
De toegelaten middelen mogen maar beperkt gespoten worden; dus is het zaak ze dan ook zo zorgvuldig mogelijk in te zetten. De bestrijding moet daarom 's avonds of 's morgens uitgevoerd worden, omdat de insecten dan actief zijn.

Weer

 • Dinsdag
  4° / -1°
  10 %
 • Woensdag
  5° / 1°
  10 %
 • Donderdag
  8° / 4°
  70 %
Meer weer