Green Deal voor expertisecentrum InVesta

Plaatsvervangend directeur Energie & Omgeving Vera Pieterman van het Ministerie van Economische Zaken heeft dinsdag 21 juni de Green Deal getekend als startsein voor InVesta een expertisecentrum voor groen gas en biomassavergassing in Alkmaar.

Green+Deal+voor+expertisecentrum+InVesta
© InVesta

Het officiële evenement vond plaats op het Energy Innovation Park. Namens de provincie Noord-Holland tekende gedeputeerde Jack van der Hoek.

'Creativiteit, ondernemerschap en innovatie zijn essentieel om de omslag naar groene groei mogelijk te maken.'

Belemmeringen

Volgens de provinciaal bestuurder zijn er volop concrete initiatieven van bedrijven, particulieren en maatschappelijke organisaties voor vergroening van economie en samenleving.

'De Green Deal aanpak betekent onder andere dat belemmeringen in beleid en wetgeving zoveel mogelijk worden weggenomen.'

Handtekening

Ook de gemeente Alkmaar en projectpartners TAQA, Energy Valley, ECN, Hogeschool Inholland, Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord en Liander zetten hun handtekening.

InVesta faciliteert organisaties en bedrijven die met demonstratie-installaties praktijkonderzoek doen naar innovatieve, nog niet marktrijpe technologieën voor de voorbehandeling en vergassing van biomassa.

Nieuwe banen

Met biomassavergassing wordt groen gas geproduceerd door middel van verhitting van biomassa: zoals snoeiafval, houtafval, groente, fruit- en tuinafval, olie en vet uit voeding, mest en gewassen voor bio-energie zoals koolzaad en suikerriet.

De komst van het expertisecentrum levert minimaal 150 nieuwe banen op in de regio.

Partijen

In totaal is er door de gezamenlijke partijen ruim 1,9 miljoen geïnvesteerd, waarvan de helft door de provincie Noord-Holland.

Met de Green Deal spreekt het ministerie van Economische Zaken de bereidheid uit om 1 miljoen voor de ontwikkeling van InVesta beschikbaar te stellen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  14° / 6°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 5°
  40 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
Meer weer