Waterschappen tekenen Green Deal met Rijk

De waterschappen gaan nog meer werk maken van het opwekken van duurzame energie. Maandag tekende de waterbeheerder daarvoor een overeenkomst met het Rijk.

Waterschappen+tekenen+Green+Deal+met+Rijk
© Waterschap Rivierenland

In de zogenoemde Green Deal Energie beloven de waterschappen meer te investeren in biogas, windenergie, zonne-energie en waterkracht. Ze streven ernaar binnen afzienbare tijd energieneutraal te worden.

Dat staat in de Green Deal Energie, die minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) maandag namens het Rijk ondertekende met de waterschappen en de stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer (STOWA).

Energiebesparing

‘De waterschappen zijn de enige overheden die hun eigen duurzame energie opwekken. Daar ben ik trots op. Met deze nieuwe Green Deal willen we eruit halen wat erin zit en geen mogelijkheid voor energiebesparing en duurzame energie onbenut laten’, aldus minister Schultz van Haegen.

Hans Oosters, voorzitter Unie van Waterschappen, legt uit: ‘De waterschappen vinden het belangrijk klimaatverandering een stap voor te zijn. Wij proberen zo zelfvoorzienend mogelijk te zijn. Maar er moet zeker nog een tandje bij. Wij nodigen burgers en bedrijven dan ook uit met duurzame initiatieven te komen, zodat we samen Nederland energieneutraal kunnen maken.’

Versnellen

Doel van de Green Deal is de opwekking van duurzame energie te versnellen en de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen. Hiervoor kunnen de waterschappen vele middelen inzetten, zoals rioolwaterzuiveringsinstallaties, poldergemalen, duurzame biomassa, terreinen en oppervlaktewater.

In een eerdere Green Deal Energie (2011) spraken de waterschappen al met het Rijk af meer biogas te produceren, door rioolwaterzuiveringsinstallaties om te bouwen naar ‘Energiefabrieken’.

Rotterdam

De nieuwe Green Deal stimuleert daarnaast toepassing van andere vormen van duurzame energieopwekking, zoals windenergie, zonne-energie, warmte- en koudeopslag en waterkracht. Doel is in 2025 energieneutraal te worden. Daarvoor moeten de waterschappen net zoveel duurzame energie opwekken als nodig is om de bevolking van een stad als Rotterdam van elektriciteit te voorzien.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  21° / 13°
  55 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  20 %
 • Zondag
  23° / 11°
  10 %
Meer weer