Opmars+Suzuki%2Dfruitvlieg+in+Nederland
Nieuws
© foto: Wikipedia.nl

Opmars Suzuki-fruitvlieg in Nederland

In de Gelderse bossen zijn dit jaar tien keer meer schadelijke Suzuki-fruitvliegen aangetroffen dan in 2013 en zelfs honderd keer meer dan in 2012, meldt Natuurbericht.nl.

Dat de fruitvlieg oprukt is alarmerend, omdat de vlieg tot voor kort voornamelijk schade toebracht bij fruittelers en wijnboeren.

Nu de Suzuki-fruitvlieg zich ook in de vrije natuur laat zien, worden ook wilde fruitsoorten als bramen, vlierbessen en vogelkersen bedreigd.

Beste temperatuur

Dat kan grote gevolgen hebben voor dieren die afhankelijk zijn van deze soorten, zoals veel vogelsoorten. De vlieg voelt zich het best bij temperaturen tussen de 20 en 25 graden.

Die temperaturen vallen in Nederland vaak precies samen met de periode dat het fruit rijp is. Het blijkt dat de vlieg ook cherry-tomaten kan aantasten en zich voedt met bloedende eiken.

Bestrijding

Bestrijding van de fruitvlieg is lastig. Er zijn kwekerijen die met netten werken, maar die zijn niet altijd effectief. De meest voor de hand liggende bestrijding is met natuurlijke vijanden, maar een specifieke vijand van de Suzuki-fruitvlieg is niet bekend.

Er wordt nu onderzoek gedaan naar de inzet van sluipwespen die de larven van de Suzuki-fruitvlieg doden.

Weer

 • Dinsdag
  4° / -1°
  10 %
 • Woensdag
  5° / 1°
  10 %
 • Donderdag
  8° / 4°
  70 %
Meer weer