Veel+overwinterende+suzuki%2Dfruitvliegen
Nieuws
© foto: Wikipedia.nl

Veel overwinterende suzuki-fruitvliegen

Door de zachte winter is de suzuki-fruitvlieg de hele winter actief gebleven in Nederland. Telers in zachtfruit, wijnbouw en sierteelt hebben de hele winter door veel fruitvliegen gevangen en opgestuurd voor analyse.

Dat maakten Wageningen UR en Biocontrole Onderzoek en Advies dit weekend bekend. De suzuki-fruitvlieg bleek ook massaal in eiken te zitten.

Uit de inzendingen van telers bleek duidelijk dat de fruitvlieg de hele winter is blijven vliegen. In de weken met nachtvorst nam het aantal gevangen exemplaren af, maar bij hogere temperaturen steeg het aantal weer.

Eiken

De vangsten in de eiken waren in december en januari massaal, mogelijk mede omdat er lang veel dor blad aan de eiken is blijven hangen. De eiken bieden met deze bladeren een beschutte schuilplaats. Dat kan naast de voeding meespelen in de aantallen die zijn gevangen.

In fruitpercelen en wijngaarden met vanaf december compleet kale planten, namen de vangsten in de loop van de winter af. Op een aantal bedrijven werden in de laatste inzendingen van februari en maart geen suzuki’s meer aangetroffen.

Rottend fruit

De resultaten van de wintermonitoring laten zien dat de suzuki-fruitvlieg zich ook in de Nederlandse winters thuis voelt en voldoende voedsel kan vinden om te overleven.

Een andere factor die de suzuki-fruitvlieg afgelopen maanden in de kaart heeft gespeeld, is het verbod op uitvoer van fruit naar Rusland. Het niet geoogste fruit dat rottend achterbleef in boomgaarden bleek ideaal voor de fruitvlieg.

Weer

 • Zaterdag
  6° / 3°
  90 %
 • Zondag
  5° / 3°
  60 %
 • Maandag
  3° / 0°
  20 %
Meer weer