Waterschapsbestuurders
Column
© Nieuwe Oogst

Waterschapsbestuurders

Als het regent, heel hard regent en in korte tijd heel veel water letterlijk uit de lucht valt, weet je als boer en tuinder welk perceel het meest kwetsbaar is, welk perceel hoog en welk perceel laag ligt en op welk stuk van je land er problemen komen met de bewerking later in het jaar.

We kennen ons land, we weten hoe water onze 'vriend', maar soms ook een 'kwelgeest' is.

In een normale situatie heb je redelijk in beeld wat er gaat gebeuren met de gewassen die op het land staan. Maar dat is er niet bij als de regen in zulke grote hoeveelheden valt als in de afgelopen weken.

Bodem

Dan raakt de bodem op een goed moment verzadigd, kan de bodem het water niet meer bergen en is de waterstand in het gebied zo hoog dat sloten en beken het water niet meer kunnen afvoeren.

Dan is boerenland vaak het eerste waar het water door stuwen naartoe gestuurd wordt. Op zich niet erg, want daar hebben we afspraken over gemaakt.

Boerenland

Komt het water ongestuurd op boerenland, dan zijn de afspraken minder duidelijk. En stel je voor dat uitgerekend jouw land dicht bij een riooloverstort ligt, dan weet je als boer of tuinder niet wat er achterblijft op het weiland, tussen de mais, aardappelen of waspeen.

Dan komt het erop aan of de waterschappen op tijd en adequaat reageren, de pompen aanzetten en de stuwen en sluizen openen en het water de goede kant op sturen.

Klimaatverandering

Hoe dan ook. Deze periode roept de vraag op of het bestaande maaibeleid, meanderen van watergangen en afvoeren van stedelijk water nog passen bij deze tijd van klimaatverandering. Dat is een vraag die alleen met gedegen kennis en ervaring beantwoord kan worden.

Gelukkig, en daar mogen we hen voor waarderen, hebben we deskundige boeren en tuinders in de besturen van de waterschappen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  5° / 2°
  80 %
 • Vrijdag
  9° / 5°
  80 %
 • Zaterdag
  5° / -1°
  30 %
Meer weer