Positie+landbouwexport+onder+druk
Nieuws
© Rotterdam

Positie landbouwexport onder druk

Van het Nederlandse goederenhandelsoverschot is 55 procent te danken aan de handel in landbouwgoederen. Wel moet de landbouw een deel van zijn krachtige positie prijsgeven.

In 2015 bedroeg het landbouwoverschot 26,1 miljard euro, het totale goederenoverschot was 47,5 miljard euro.

Inclusief de landbouwgerelateerde goederen bedroeg het landbouwoverschot 30,8 miljard euro, dit is 65 procent van het totale overschot. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag in de Internationaliseringsmonitor.

2000

Het landbouwoverschot neemt, gemeten in miljarden euro's, nog maar weinig toe. Sinds 2000 is de landbouwinvoer procentueel zelfs harder gegroeid dan de uitvoer. Het landbouwoverschot was in 2000 groter dan het totale goederenoverschot.

De landbouw heeft een deel van haar prominente rol op de Nederlandse handelsbalans prijsgegeven doordat het handelsoverschot van andere goederen zoals machines en chemische producten sterker toenam.

Inclusief landbouwgerelateerde goederen daalt het landbouwaandeel in het handelsoverschot, aldus het CBS.

Sierteelt

De goederen die het meest bijdragen aan het handelsoverschot zijn bloemen, planten en andere sierteelt (6,4 miljard euro).

Het overschot wordt onder meer gedragen door een veel grotere export dan import van afgesneden bloemen voor bloemstukken, kamerplanten, bloembollen en bomen.

De sierteelt wordt gevolgd door groenten (overschot 4,2 miljard euro), vlees (3,9 miljard euro), melk en zuivel (3,7 miljard euro) en bereidingen van graan, meel en melk (2,3 miljard euro).

Babymelkpoeder

Bij de laatste gaat het vooral om de export van Nederlands babymelkpoeder, een van de belangrijkste exportproducten naar China en Hongkong.

Alle genoemde goederen zijn samen goed voor bijna 80 procent van het handelsoverschot in landbouwgoederen.

Import

Er zijn ook landbouwproducten waarvan veel meer wordt ingevoerd dan uitgevoerd. Dit gaat meestal om buitenlandse goederen die hier worden geconsumeerd of verwerkt en in mindere mate in Nederland worden geproduceerd.

De grootste handelstekorten zijn te vinden bij graan (2,0 miljard euro), oliehoudende zaden en vruchten zoals sojabonen (1,3 miljard euro), fruit (0,6 miljard euro) en koffie, thee en specerijen (0,5 miljard euro).

Voedingsmiddelen

De landbouwexport bestaat uit landbouwproducten en producten uit de voedingsmiddelenindustrie.

Bloemen en planten (8,3 miljard euro), vlees (7,6 miljard euro), melk en zuivel (7,2 miljard euro) en groenten (6,3 miljard euro) zijn de meest uitgevoerde landbouwproducten.

Top tien

De onderlinge posities blijven gelijk als wederuitvoer niet wordt meegerekend. Dranken, veevoer, cacao(bereidingen), fruit en bereidingen van groenten en fruit staan op posities vijf tot en met negen in de top tien van landbouwexportgoederen.

Al deze goederen hebben echter veel wederuitvoer en minder uitvoer van Nederlandse makelij dan de nummer tien in de lijst: bereidingen van graan, meel en melk.

Daarbij gaat het voor een belangrijk deel om babymelkpoeder dat zo goed als volledig van Nederlandse makelij is. Bereidingen van graan, meel en melk zijn daarmee het vijfde landbouwexportproduct als de wederuitvoer niet wordt meegerekend.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  22° / 14°
  20 %
 • Maandag
  18° / 15°
  60 %
 • Dinsdag
  18° / 14°
  20 %
Meer weer