Recordhoeveelheid+varkensvlees+uitgevoerd
Nieuws
© Twan Wiermans

Recordhoeveelheid varkensvlees uitgevoerd

De export van varkensvlees is in 2015 gegroeid naar een recordhoeveelheid van 944 miljoen kilo. Wel kwam de exportwaarde van varkensvlees 4 procent lager uit.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) publiceerde dinsdagochtend nieuwe cijfers over de varkenssector. De export groeide vorig jaar met 6 procent naar 944 miljoen kilo.

De lage vleesprijzen in 2015 drukten de exportwaarde van het varkensvlees met 4 procent naar ruim 1,7 miljard euro.

Aziatische markt

De groei van het exportvolume komt voor een groot deel door de groeiende Aziatische markt. De exportwaarde naar Azië is de afgelopen twee jaar fors gegroeid, tot 316 miljoen euro.

Het volume van de export verdubbelde ruimschoots. De exportprijs van het varkensvlees lag echter 15 procent lager dan twee jaar eerder. Ook andere EU-landen exporteerden meer naar Azië.

Zuid-Europese keuken

Het varkensvlees uit Nederland is erg gewild in de Zuid-Europese keuken. Vanuit Italiaans perspectief gezien is Nederland na Duitsland en Spanje de belangrijkste leverancier van varkensvlees.

Voor Griekenland is Nederland zelfs de belangrijkste leverancier. Voor de Russische boycot in 2013 was dat land de zesde afzetmarkt. Deze is echter volledig weggevallen.

Afname

In 2015 bedroeg de waarde van de export van levende varkens 780 miljoen euro. Dat is 14 procent minder dan vijftien jaar eerder. Ten opzichte van het recordjaar 2013 lag de export van levende varkens in 2015 zelfs ruim een derde lager.

Bijna 70 procent van de geëxporteerde levende varkens gaat naar Duitsland. België is goed voor ruim 7 procent.

Levende varkens

Op plaats drie staat Spanje waar ruim 4 procent van de geëxporteerde levende varkens wordt verkocht. Italië volgt op de vierde plaats met een exportaandeel van 3,5 procent.

De afgelopen vijftien jaar is het aantal bedrijven met varkens in Nederland sterk afgenomen. Tegelijkertijd nam het aantal varkens per bedrijf toe van 900 naar circa 2.550.

Lichte stijging

De Nederlandse varkensstapel nam in het begin van deze periode fors af en steeg daarna vrijwel ieder jaar licht. In 2015 waren er bijna 4 procent minder varkens dan in 2000.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  5° / 0°
  50 %
 • Maandag
  5° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  7° / 2°
  70 %
Meer weer