Recordexport+Nederlandse+landbouw
Nieuws
© John Oud

Recordexport Nederlandse landbouw

De agrarische sector boekte vorig jaar voor een recordexport van maar liefst 81,3 miljard euro. Daarmee is ons land na de Verenigde Staten de tweede landbouwexporteur ter wereld.

Na Nederland volgen Duitsland, Brazilië en Frankrijk. Inclusief aan de landbouw gerelateerde producten zoals landbouwmachines en meststoffen bedroeg de export bijna 90 miljard euro, dit is 21 procent van de totale Nederlandse goederenexport.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag in de Internationaliseringsmonitor.

Achterstand

De achterstand op de VS is wel kleiner geworden door een afname in Amerikaanse landbouwexport. Het gat met de Verenigde Staten is overigens nog steeds erg groot.

De landbouwexport van de Amerikanen bedroeg vorig jaar 182 miljard dollar (163 miljard euro).

Bloemen

De onderlinge posities blijven gelijk als wederuitvoer niet wordt meegerekend. Dranken, veevoer, cacao(bereidingen), fruit en bereidingen van groenten en fruit staan op posities vijf tot en met negen in de top-tien van landbouwexportgoederen.

Al deze goederen hebben echter veel wederuitvoer en minder uitvoer van Nederlandse makelij dan de nummer tien in de lijst: bereidingen van graan, meel en melk.

Daarbij gaat het voor een belangrijk deel om babymelkpoeder dat zo goed als volledig van Nederlandse makelij is. Bereidingen van graan, meel en melk zijn daarmee het vijfde landbouwexportproduct als de wederuitvoer niet wordt meegerekend.

Machines

Landbouwgerelateerde goederen zijn goederen die worden gemaakt ten behoeve van landbouwbedrijven. De exportwaarde van deze goederen is 8,6 miljard euro. Daarvan is een groot deel (81 procent) van Nederlandse makelij.

De belangrijkste landbouwgerelateerde exportgoederen zijn meststoffen, landbouwmachines en machines voor de voedingsindustrie.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  20° / 15°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  60 %
 • Zondag
  20° / 14°
  50 %
Meer weer