CBS+gaat+mogelijk+sancties+opleggen
Nieuws
© Nieuwe Oogst

CBS gaat mogelijk sancties opleggen

Gewastelers die een vragenlijst over het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen niet invullen, riskeren een boete die kan oplopen tot 16.000 euro.


Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gaat gebruik maken van de verplichting van agrarische bedrijven om mee te werken aan het onderzoek gewasbescherming.

Publicatie middelengebruik

De medewerking betreft het invullen van een vragenlijst voor de verschillende gewassen. Het CBS gebruikt deze gegevens voor de publicatie over het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in de land- en tuinbouw.

Dit gebeurt één keer per vier jaar. Volgens het CBS geven de cijfers inzicht in de toepassing van de middelen en helpen ze de overheid bij de uitvoering en monitoring van het gewasbeschermingsbeleid.

Gegevens vergelijken

Ondernemers die de vragenlijst invullen kunnen hun eigen gegevens vergelijken met het landelijk gemiddelde. Ook krijgen ze inzicht in de omvang en de ontwikkeling van het gebruik in de gewassen die zij telen.

Het Besluit gegevensverwerving biedt het CBS de mogelijkheid om de sancties op te leggen bij het niet invullen van de vragenlijst. De hoogte van de boete of dwangsom is afhankelijk van de grootte van het bedrijf.

Het CBS stelt dat het vanwege de geringe respons wel genoodzaakt is om deze maatregel te nemen.

Weer

 • Donderdag
  21° / 12°
  70 %
 • Vrijdag
  20° / 15°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  60 %
Meer weer