Minder+vlees+aangevoerd+in+havens
Nieuws
© ANP

Minder vlees aangevoerd in havens

De overzeese aanvoer van gekoelde en bevroren goederen in containers is in 2015 voor het eerst in vijf jaar tijd gedaald. Van deze goederen werd 7,3 miljoen ton gelost in Nederlandse zeehavens, ruim 5 procent minder dan in 2014, meldt het CBS.

Vooral diepgevroren vlees zit met een volumedaling van 20 procent in de min. Van gevogelte (kippen- en kalkoenenvlees) werd in 2015 bijna 300.000 ton minder aangevoerd, maar met in totaal 500.000 ton is dit nog altijd de meest aangevoerde vleessoort.

Van rund- en varkensvlees is de aanvoer nagenoeg gelijk gebleven. Ook vis en zuivel werden minder aangevoerd. De aanvoer van niet-voedsel in gekoelde containers nam eveneens af, met 15 procent.

Groente en fruit

De aanvoer van fruit, met ruim 50 procent de belangrijkste goederensoort, groeide in 2015 nog met bijna 3 procent. Ook werden er meer containers met groente gelost.

In 2015 werden elke maand meer dan 28.000 containers met gekoelde en bevroren producten op de Nederlandse kades gezet. In deze containers zit ruim 600.000 ton aan producten.

Andere producten

Het gaat vooral om voedsel, maar ook om andere producten zoals medicijnen, elektronica en films.

Niet alle producten die in een Nederlandse zeehaven worden gelost, zijn daadwerkelijk bestemd voor Nederland. Het grootste deel wordt via de Nederlandse zeehavens verder verspreid door Europa.

Brazilië

Brazilië is met ruim 500.000 ton veruit het grootste aanvoerland van vlees in containers. Wel is er 146.000 ton lading minder aangevoerd in 2015. De aanvoer van bevroren vlees uit Frankrijk naar de Nederlandse zeehavens is bijna geheel opgedroogd.

Mogelijk gebruiken verladers nu andere zeehavens in Frankrijk of in Europa voor het intercontinentale transport, waardoor het voortransport naar een grote containerhaven zoals Rotterdam niet meer noodzakelijk is.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  6° / 1°
  40 %
 • Woensdag
  6° / 1°
  30 %
 • Donderdag
  3° / 0°
  80 %
Meer weer