Natte+teelten+kans+voor+Laag+Holland
Nieuws
© Innovatie Programma Veen

Natte teelten kans voor Laag Holland

Natte teelten als lisdodden, veenmos en kroosvaren kunnen een aanvulling vormen of een alternatief bieden voor melkveehouders in Laag Holland en de bodemdaling in veenweidengebieden tegengaan.

Dat zijn de belangrijkste conclusies uit een marktonderzoek van Landschap Noord-Holland en Agrarische Natuurvereniging Water, Land en Dijken onder zo'n twintig potentiële afnemers van producten uit natte teelten.

De volgende stap is volgens deze twee partijen het opzetten van een proefboerderij in Laag Holland. Hier moet een melkveehouder op circa 40 hectare aan de slag met een combinatie van melkvee en natte teelten.

Waterbeheerder

Dit op te zetten multifunctionele landbouwbedrijf is de inzet van genoemde partijen vanuit het Innovatie Programma Veen (IPV).

De basis voor dit bedrijf wordt vernatting van het veen. De boer wordt zelf waterbeheerder, met inzet van peil gestuurde drainage. Het programmamanagement verwacht dat dit goed te combineren valt met natte teelten.

Intentieverklaring

Als uitkomst van het marktonderzoek heeft een tiental bedrijven een intentieverklaring getekend voor het testen en ontwikkelen van nieuwe producten en opzetten van ketens.

In de marktverkenning is goed gekeken hoe natte teelten aansluiten op markttrends en in hoeverre deze teelten concurrerend zijn met andere teelten op de wereldmarkt.

Ondernemer

Dit jaar wordt een geschikte ondernemer gezocht voor de proefboerderij en de financiering gezocht, volgend jaar moet de proefboerderij ingericht worden.

Naast Water, Land en Dijken en Landschap Noord-Holland zijn provincie Noord-Holland en Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier partners in dit project.

Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Midden

Weer

 • Zaterdag
  21° / 11°
  20 %
 • Zondag
  21° / 12°
  20 %
 • Maandag
  18° / 11°
  20 %
Meer weer