Eerste grutto's terug in Wormer- en Jisperveld

De eerste grutto's uit Afrika zijn gespot in het Noord-Hollandse Natura 2000-gebied Wormer- en Jisperveld. Bij de beheerboerderij van Natuurmonumenten zijn 40 exemplaren waargenomen.

Eerste+grutto%27s+terug+in+Wormer%2D+en+Jisperveld
© Wikimedia

Het Wormer- en Jisperveld is populair gebied van de grutto. Het open veenweidelandschap biedt de vogel rust, voedsel en goede plekken om te broeden.

Vorig jaar zijn er 540 broedparen geteld, aldus Natuurmonumenten. Dat is volgens de natuurorganisatie mede te danken aan het zorgvuldige beheer van lokale boeren.

Door laat te maaien kunnen de gruttokuikens rustig opgroeien. In de weilanden vinden de grutto's veel insecten voor hun jongen.

Favoriet broedgebied

's Winters verblijven de grutto's in West-Afrika. Na een lange reis keren ze terug naar Europa om er te broeden. Ze zijn behoorlijk honkvast en keren het liefst terug naar hun vertrouwde stek van het jaar ervoor.

Het Wormer- en Jisperveld is volgens Natuurmonumenten een van de belangrijkste gruttogebieden van Nederland. Voor veel mensen is de roep van de grutto een van de mooiste voorjaarsbodes.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  85 %
Meer weer