Bond: kritiek vaartoeslag onterecht

De 'beschuldigende vinger richting de provincie Noord-Holland' over het afschaffen van de vaartoeslag is onterecht, stelt gedeputeerde Jaap Bond op zijn weblog.

Bond%3A+kritiek+vaartoeslag+onterecht
© Provincie Noord-Holland

'De tekst zou moeten luiden dat ‘de provincie Noord-Holland niet het gat gaat afdekken dat het Rijk heeft laten vallen’', aldus Bond. De gedeputeerde wijst op de veranderingen in het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB).

Vanuit de oude regeling konden boeren een vaartoeslag krijgen. 'Nu wordt het GLB aangepast. Het Rijk heeft in de onderhandelingen hierover andere keuzes gemaakt en haar inkomensondersteunende subsidie voor vaarboeren geschrapt.'

Lobby

Een lobby van de agarische natuurvereniging Water, Land & Dijken mocht niet baten om de regeling in stand te houden. De vraag is nu of de provincie het gat van 600.000 euro wil dichten.

'Dat snap ik wel', aldus Bond. 'Maar wij kunnen en willen niet de wegvallende steun van het Rijk compenseren. De provincie heeft dit geld niet; ons geld is gekoppeld aan beheer van landschap en natuur, de zogenaamde SNL-gelden.'

Besluit

Dit najaar neemt de provincie een besluit over het Natuurbeheerplan en daarmee ook over de toekomst van de vaartoeslag.

Bond: 'Laat een ding wel duidelijk zijn, de tijden zijn echt veranderd. Er is minder geld en als er door de provincie subsidie wordt verstrekt dan is dat niet vrijblijvend. Het moet gekoppeld zijn aan beleidsdoelen en resultaat en dat zal gemonitord blijven worden.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
Meer weer