Varkenshouderij stemt in met marsroute vol hobbels

Een belangrijk moment voor de varkenssector. Een meerderheid van de 2.700 POV-leden steunde maandag het plan 'Vitale Varkenshouderij'.

Varkenshouderij+stemt+in+met+marsroute+vol+hobbels
© Nieuwe Oogst

Na een voorbereidend traject van ruim een jaar ligt er nu een gedetailleerd plan. De sector wil en moet aan de slag, maar staat voor enorme uitdagingen om het houden van varkens weer lonend te maken in Nederland.

In de eerste plaats staan varkenshouders daarvoor zelf aan de lat. Het is al vaak benadrukt dat de individualistische cultuur in de sector moet verdwijnen.

Langjarige contracten

Beter en anders produceren, maar niet per definitie minder, vormt de leidraad. Langjarige contracten binnen collectieven voor afzet van vlees en verwerking van mest, maar ook bindende afspraken over kwaliteits-systemen en productiewijze.

Er leven veel vragen over de inhoud van het vitaliseringsplan. Er is gedragenheid, maar ook huiver en scepsis.

Beter inkomen

Gaan deze plannen daadwerkelijk het inkomen verbeteren? Hoe gaan we dit financieren en dragen andere partijen – banken, overheid, ketenpartijen – voldoende hun steentje bij?

Dat laatste is absoluut noodzakelijk. Daartegenover staat de breed gedeelde overtuiging dat doorgaan op de huidige weg heilloos is.

Hoog tempo

En het gezamenlijk werken aan een toekomstbestendige sector maakt tevens nieuwe energie vrij. De koude sanering gaat zonder ingrijpen in hoog tempo door.

Op onderdelen zal het tijd vergen voordat resultaat wordt bereikt. 100 procent verwerking van varkensmest tegen lage kosten is uiterst ambitieus.

Meer samenwerking

Het vormen van collectieven rond vraaggestuurde vleesproductie is sneller te realiseren. Meer samenwerking in de keten, zoals 150 boeren met Vion en Albert Heijn bij Good Farming Star, lijkt vruchten af te werpen. Dergelijke initiatieven verdienen navolging.

Patrick Bramer
Hoofdredacteur Nieuwe Oogst

@Patrick_Bramer
patrick.bramer@nieuweoogst.nl

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer