In glastuinbouw slaat optimisme weer toe

Glastuinders verdrijven het crisisspook na vele jaren van malheur. Er wordt weer gebouwd en leegstaande kascomplexen worden volop verhuurd.

In+glastuinbouw+slaat+optimisme+weer+toe
© Nieuwe Oogst

Terwijl ruim een jaar geleden nog uiterst zwaarmoedig over de sector werd bericht in termen als herstructurering, areaalvermindering, sanering en dramatische opbrengstprijzen, wordt er inmiddels volop uitgebreid en geïnvesteerd.

Eén teeltseizoen met dramatische oogsten in Zuid-Europa en lage energieprijzen in Nederland en het sentiment slaat om.

Opleving

Nieuwe Oogst berichtte vorige week dat kassenbouwers een opleving van investeringen waarnemen. Uit de markt horen we dat lege kassen in het Westland en Oostland in hoog tempo gevuld worden. Het lijkt onderdeel van de cultuur.

Verdiend geld wordt direct geherinvesteerd. Belasting afdragen is voor velen een zonde. En dat terwijl de effecten van de grootschalige herstructurering die de sector ondergaat nog grotendeels hun beslag moeten krijgen.

Sloop en sanering

Sloop en sanering van verouderde complexen verlopen traag. Het hernieuwde optimisme wordt met de nodige verbazing en door sommigen ook met argusogen gadegeslagen. Zijn die vuistdikke rapporten en droevig stemmende analyses van McKinsey dan voor niets geschreven?

Er zijn ook andere geluiden. Banken zijn aanmerkelijk strenger. Ze stellen hogere eisen aan het eigen vermogen, bestendigheid van afzetrelaties en screening op managementkwaliteit.

HOT

En de coalitie Herstructurering en Ontwikkeling Tuinbouwsector (HOT), waarin banken, bedrijfsleven en overheid samen optrekken, voert regie over de revitalisatie van de glastuinbouw.

De grootste valkuil zit bij individuele ondernemers. Zij moeten de lessen van de crisis trekken en beseffen dat één zwaluw nog geen zomer maakt.

Patrick Bramer
Hoofdredacteur Nieuwe Oogst

@Patrick_Bramer
patrick.bramer@nieuweoogst.nl

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer