Voor mestdoorbraak cultuuromslag nodig

De mestproblematiek in de Nederlandse veehouderij was afgelopen week wederom het gespreksthema. Waar de een nuchter z’n schouders ophaalt over fosfaatrechten, verwerkt een ander de kater.

Voor+mestdoorbraak+cultuuromslag+nodig
© Janita van Dijk

Ook buiten de boerenerven stond het mestdossier centraal. In Nijkerk bespraken tweehonderd portefeuillehouders van LTO Melkveehouderij de fosfaatrechten. In Arnhem was het Nationaal Mestcongres met driehonderd aanwezigen uit de sector, waar met enige afstand van de actualiteit naar het mestdossier werd gekeken.

Een sombere conclusie van al die gesprekken en toespraken is dat de veehouderij er uiterst moeizaam in slaagt de mestproblematiek te tackelen. We balanceren op de grens van milieurandvoorwaarden. Mestverwaarding komt traag van de grond. De uitdagingen zijn er na 30 jaar mestbeleid enkel groter op geworden.

Onvrede

In Arnhem stond Hans Huijbers op het podium. Hij deed geen moeite om zijn onvrede te verhullen over de bijdrage die de verschillende schakels in de mestketen leveren. Hij maant veehouders, intermediairs en transporteurs tot actie en laakt de halfslachtige rol die de overheid speelt.

Zo is het onbegrijpelijk dat veehouders nog altijd weinig interesse hebben in de bestanddelen van mest. Van melk kennen ze de eiwit- en vetgehaltes uit het hoofd. Voor de gehaltes fosfaat, stikstof en kali steken maar weinig boeren de handen in het vuur.

Cultuuromslag

Voor een effectieve aanpak is meer samenwerking in de mestketen én een cultuuromslag nodig. Het is nog te veel ieder voor zich en het eigen belang op korte termijn dat de boventoon voert. Zolang die integrale ketenbenadering – van boer tot overheid – niet wordt onderkend, is een doorbraak in het mestdossier ver weg.

Patrick Bramer
Hoofdredacteur Nieuwe Oogst

@Patrick_Bramer
patrick.bramer@nieuweoogst.nl

• Check voor meer nieuws dossier
Fosfaatrechten

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  21° / 13°
  55 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  20 %
 • Zondag
  23° / 11°
  10 %
Meer weer