Soaps rond mestfabrieken zetten boeren klem

Uitstel, afstel of tergend trage oplevering van mestverwerkingsinstallaties zet boeren met de rug tegen de muur. Lokale initiatieven komen voor een groeiend aantal veehouders te laat.

Soaps+rond+mestfabrieken+zetten+boeren+klem
© Nieuwe Oogst

De treurige soap rond de bouw van een installatie in het Twentse Zenderen is symbolisch voor de moeizame strijd die de sector voert.

Een lokale LTO Noord-afdeling strijdt daar al jaren voor de bouw van een mestfabriek op een locatie van afvalverwerker Twence. Een kwart van het regionale overschot moet daar worden verwerkt.

Boerenopgave

Dat proces verloopt uiterst moeizaam. Allereerst is er de boerenopgave. Financiering uit de markt en commitment vanuit agrarische ondernemers komen vaak pas van de grond als de schoen al zeer begint te knellen.

Voor boeren in Oost-Nederland werd het mestprobleem twee jaar geleden opeens manifest – en voor varkenshouders in het bijzonder – toen men met volle putten bleef zitten.

Groot drama

Vergunningsverlening is minstens zo’n groot drama. Nationale, regionale en lokale overheden werken elkaar in veel situaties tegen. In Twente zijn provincie, LTO en het bedrijfsleven om - de milieucoöperatie MOB heeft zelfs haar bezwaren ingetrokken.

Maar de gemeente Borne gooit roet in het eten. Boeren luidden hierover deze week de noodklok.

Draagvlak

Lokale mestverwerkingsinitiatieven hebben veelal gemeen dat ze in de markt pas op genoeg draagvlak kunnen rekenen als het al 5 voor 12 is. Te weinig van die projecten gaan vervolgens door vanwege politiek gekrakeel.

Mestafzet is mede hierdoor zo kostbaar, omdat met de lage prijzen voor vlees en zuivel het niet langer op te brengen is om de bouw van zo’n mestfabriek af te wachten. In Zenderen betekent uitstel onvermijdelijk de sluiting van boerenbedrijven in de regio.

Patrick Bramer
Hoofdredacteur Nieuwe Oogst

@Patrick_Bramer
patrick.bramer@nieuweoogst.nl

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer