Slimme ondernemer moet kunnen limbodansen

Van boeren en tuinders wordt steeds meer lenigheid verwacht. Op veel terreinen stijgen de risico’s, terwijl tegelijkertijd zekerheden wegvallen. Dat vraagt om een andere blik op gebruik en bezit van grond, machines en andere productiemiddelen.

Slimme+ondernemer+moet+kunnen+limbodansen
© Nieuwe Oogst

Door schaalvergroting stijgt de behoefte aan vreemd kapitaal. Tegelijkertijd worden opbrengsten minder zeker. Hogere pieken en diepere dalen in het inkomen door het wegvallen van marktsturing door overheden. Bedrijven worden dan kwetsbaarder.

In de kern is deze ontwikkeling al decennia gaande, maar het belang van liquiditeit neemt steeds verder toe. Ook door wet- en regelgeving wordt meer flexibiliteit een vereiste.

Grondgebondenheid

Neem de AMvB die grondgebondenheid regelt, waardoor duizenden boeren in korte tijd grond moeten zien te vinden. Nieuwe generaties ondernemers kijken sowieso met een andere bril naar gebruik en bezit.

Lease, huur en pacht worden uitgebreider en in meer creatieve constructies toegepast. De machine moet voor jou werken en niet andersom. En van hectares grond kun je niet eten, wel van het vruchtgebruik ervan.

Flexibiliteit

Ook van de bank wordt meer flexibiliteit verwacht, erkende Rabobank-topman Ruud Huirne op een bijeenkomst van journalistenvereniging NVLJ. In Ierland test de bank financieringsvormen waarbij rente en aflossing zijn gekoppeld aan de opbrengstprijs.

Verwacht wordt dat de bank dat ook in Nederland gaat doen.

Moeilijke jaren

De boer of tuinder wordt uit de wind gehouden in moeilijke jaren. Wanneer echter goed word verdiend, staat de bank op de stoep om een flinke hap uit de extra verdiensten te nemen.

Dat is niet onlogisch, maar wel wennen voor de ondernemer bij wie in goede tijden het geld in de zakken brandt.

Patrick Bramer
Hoofdredacteur Nieuwe Oogst

@Patrick_Bramer
patrick.bramer@nieuweoogst.nl

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer