Vleesverlangen legt paradox vlees eten bloot

Moet je als vleeseter bereid zijn zelf een koe te doden en slachten? Een vleesverslaving, bestaat dat? Is het gezond om verzotter te zijn op vlees dan op seks?

Vleesverlangen+legt+paradox+vlees+eten+bloot
© Nieuwe Oogst


In Vleesverlangen brengt documentairemaakster Marijn Frank (Keuringsdienst van Waarde) de paradox van vleesconsumptie in beeld.

De documentaire uit 2015 werd afgelopen week opnieuw uitgezonden op NPO3 en is gekoppeld aan de Vleesverlangen Challenge. Dit is een onlineproject, waarbij deelnemers worden aangespoord veertien dagen minder en bewuster vlees te eten.

Wegduwen

In de documentaire licht de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) toe hoe wij als consumenten vlees kopen. De associatie dat vlees van dieren komt, duwen we zoveel mogelijk weg. We weten het wel, maar willen er niet dagelijks mee geconfronteerd worden.

Voor het winkelschap wordt dan ook nauwelijks een link tussen product en productie gelegd.

Welvaart

Hoe bijzonder vlees is, realiseren veel consumenten zich nauwelijks. Vlees is door gestegen welvaart uitgegroeid van iets bijzonders naar een commodity product, dat we bijna achteloos in het winkelmandje gooien.

In dat licht bezien is het niet verwonderlijk dat de laagst mogelijke prijs het belangrijkste aankoopmotief is.

Bewustzijn

De filosofie achter Vleesverlangen is het bewustzijn te vergroten over hetgeen we dagelijks eten. Meer bewustzijn over de waarde van voedsel, hoe het tot stand komt en welke weg het aflegt, voordat het op je bord belandt.

Meer bewustzijn en oog voor de passie van boeren en de wijze waarop dieren worden gehouden is goed. Laat mensen nieuwsgierig zijn naar de herkomst van voeding en laat boeren die nieuwsgierigheid voeden.

Patrick Bramer
Hoofdredacteur Nieuwe Oogst

@Patrick_Bramer
patrick.bramer@nieuweoogst.nl

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer