%27Geen+extreme+controledrift+nertsenhouderij%27
Nieuws
© Michiel elands

'Geen extreme controledrift nertsenhouderij'

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controleert nertsenbedrijven op de naleving van verschillende wetten, maar van het dagelijks lastigvallen van ondernemers is geen sprake. Staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) laat dat weten aan Kamerlid Helma Lodders (VVD).

Lodders had vragen gesteld over de uitlatingen van NFE-directeur Wim Verhagen in Nieuwe Oogst. Die zei dat de NVWA met overmatig veel controles de nertsenhouders en hun gezinnen 'het mes op de keel zet'.

Welzijnscontroles

Volgens Van Dam voert de NVWA alleen de haar opgedragen taken uit. Daar horen sinds kort ook de dierenwelzijnscontroles bij die vroeger onder verantwoordelijkheid van het productschap PPE werden uitgevoerd.

De inspectiefrequentie is niet hoger dan onder verantwoordelijkheid van het PPE, aldus de staatssecretaris. Wel bezoekt de NVWA soms bedrijven naar aanleiding van meldingen rond dierenwelzijn en van handhavingsverzoeken.

Aantallen dieren

Daarnaast heeft het ministerie van Economische Zaken de NVWA opdracht gegeven om de naleving van de Wet verbod pelsdierhouderij te controleren. Dat houdt onder meer een zorgvuldige monitoring in van de aantallen dieren op de bedrijven.

Van Dam voegt eraan toe dat door de aard van de inspecties de diverse controles niet zijn samen te voegen tot één bedrijfsbezoek. Maar van dagelijkse bezoeken is volgens hem absoluut geen sprake.

Weer

 • Donderdag
  6° / 3°
  60 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  90 %
 • Zaterdag
  7° / 4°
  50 %
Meer weer