NFE+in+cassatie+tegen+nertsenverbod
Nieuws
© Douwe Korting

NFE in cassatie tegen nertsenverbod

De Nederlandse Federatie van Edelpelsdierenhouders (NFE) heeft cassatie aangetekend tegen de uitspraak van het Gerechtshof in Den Haag. Dat stelde begin november dat het komende wettelijk verbod op de pelsdierenhouderij rechtsgeldig is.

De cassatie was al eerder aangekondigd door de NFE. De belangenorganisatie van pelsdierenhouders meent dat het Gerechtshof in de uitspraak van begin november deskundigenrapporten die de sector inbracht, totaal heeft genegeerd.

Politieke argumenten

'Het hof baseert zich alleen op politieke argumenten die totaal niet onderbouwd zijn', reageerde NFE-directeur Wim Verhagen destijds. Zijn organisatie ziet daarom meer dan genoeg reden om nu de Hoge Raad een oordeel te vragen.

Deze week is het hoger beroep officieel aangetekend. De behandeling kan geruime tijd duren. Een uitspraak van de Hoge Raad wordt pas in de loop van 2017 verwacht.

Hard optreden

Staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) wil in de tussentijd hard optreden tegen nertsenhouders die zich niet houden aan het nu weer geldende verbod op uitbreiding en nieuwbouw. Uit een brief aan de Tweede Kamer spreekt wantrouwen tegen de ondernemers in de sector.

Met het Openbaar Ministerie heeft Van Dam afgesproken dat gedurende de cassatieprocedure de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) eventuele overtreders zal opsporen en proces-verbaal zal opmaken. Hij voegt eraan toe dat 'zorgvuldig' gemonitord zal worden op dieraantallen.

Dwangsommen

De staatssecretaris werkt bovendien aan een wijziging van de Wet verbod pelsdierhouderij. Die moet het mogelijk maken om overtreders door middel van bestuursdwang of dwangsommen ertoe te brengen het aantal nertsen te verminderen tot het maximaal toegestane aantal.

Volgens Van Dam leidt de voorgestelde wijziging tot 'een complete handhavingsaanpak'.

Weer

 • Maandag
  23° / 9°
  10 %
 • Dinsdag
  19° / 14°
  70 %
 • Woensdag
  18° / 12°
  50 %
Meer weer